Research voor je boek

Research voor je non-fictieboek. De ene auteur vindt dat geweldig, de andere vermijdt het liever. Je kunt er niet helemaal aan ontkomen, maar slimmer kan het wel.

Hoeveel tijd besteed jij aan research?

Afhankelijk van je onderwerp zul je toch research moeten doen voor je boek. Als je als ondernemer over je expertise schrijft, zit de meeste kennis al in je hoofd. Toch zul jij ook bronnen van methodes moeten noemen, of quotes van andere experts. Hoe baken je die research nu af? Want voor je het weet ben je een half jaar verder, en heb je nog niets op papier.

Ga spieken

Kijk naar de bronnen in boeken over hetzelfde onderwerp. Zijn deze boeken ook voor jou interessant? Haal dan de essentie uit deze boeken, gebruik de feiten en noem die bronnen ook in jouw boek. Dit scheelt je een hoop tijd.

Vraag het de expert!

Natuurlijk, jij bent de expert, maar misschien is er bij jouw boek ook nog iemand die net iets meer weet ;-). Neem contact op. De meeste experts zijn erg gevleid als iemand ze wil interviewen. Neem het interview op, zodat je het achteraf kunt terugluisteren. Je kunt het ook gebruiken als onderdeel van een blog natuurlijk, maar vooral om bronnen te achterhalen en de kennis die je nog mist.

Beperk je tijd

Verlies je niet in de research. Jouw ideale lezer ziet jou als expert. En je hoeft niet al je kennis in je boek te delen. Dat is teveel. Jouw klanten hebben een vraag of een probleem, en ze zijn op zoek naar het antwoord, of de oplossing. Geef die in je boek.

Baken je onderwerp af

Baken je onderwerp af. Maak een keuze, welk probleem heeft jouw ideale lezer? Wat is jouw oplossing? Als jij expert bent dan weet je die oplossing of de handvaten al. Stop dan met nog meer informatie verzamelen, volgens jouw eigen criticus weet je nooit genoeg.

Ga nu schrijven

Waarom blijf je in de researchfase hangen? Is de basis voor jouw boek een wetenschappelijk onderzoek, of jouw ervaring en kennis? Als het het laatste is, gebruik je die jarenlange research dan niet als excuus? Begin vandaag nog met schrijven!


Leer snellezen
Snellezen (2)

Snellezen? Nee, niet die mooie roman of de nieuwste thriller natuurlijk. Dat vind ik zonde. Vakboeken en vaktijdschriften, die wel. Als schrijfcoach en auteur besteed ik mijn tijd graag aan schrijven, lezen en mijn deelnemers coachen. Nu heb ik het voordeel dat ik met dé expert op het gebied van snellezen ben getrouwd ;-) Maar lezen kan ik, net als praten al erg snel. Als ik research doe, kijk ik eerst naar de bronnen van anderen, maak een selectie, interview ik experts, en ga ik snellezen. Van de kernwoorden maak ik een mindmap, en die verwerk ik weer in mijn boek.

De essentie uit een boek halen?

René Hogenes geeft regelmatig webinars daar leer je hoe je in 20 minuten de essentie uit je boek haalt.
Het is gratis, en je hoeft er de deur niet voor uit, dus meld je nu aan!

Hoe doe jij de research voor je boek? Laat het weten bij de reacties.