Als je mij kent dan weet je het, ik ben snel. Binnen 30 minuten schrijf ik een blog en mijn hoofd bruist altijd van ideeën. Maar bij het schrijven van een boek, staat bij mij snelheid niet voorop. Een goed boek moet rijpen. Maar er is ook een andere kant. Doe je jaren over jouw boek voor je bedrijf? Dan kan het ook een te zware rugzak worden. Jij ontwikkelt en dus je boek ook. Maar wanneer is het dan af? Dus zoek de middenweg.
Ik geef je 10 tips om je boek sneller te schrijven.
- Start met je achterflaptekst en boekpitch! Zo heb je meteen de kern van je boek te pakken. En kun je meteen starten met je boekpromotie.
- Ga niet zo maar beginnen met schrijven. Start met de blauwdruk van je boek. Maak een boekplan waarin je nadenkt waarom, voor wie en wat je gaat schrijven. Denk daarna na over de vorm en insteek en structuur van je boek. Een goede structuur, hoofstukindeling gaat je helpen om je onderwerp en thema af te bakenen.
- Bepaal je deadline. Maak een schrijfplan. Bepaal wat je wanneer gaat schrijven. Houd rekening met de tijd die je nodig hebt aan het eind van het traject voor de vormgeving, redactie en drukken van je boek. Houd ook ruimte voor onvoorziene omstandigheden. Een deadline helpt je vaak om scherp te blijven, want als je het hele traject in stukken hakt, zul je waarschijnlijk minder uitstelgedrag vertonen.
- Baken je tijd af. Kies voor je boek. Maak niet alleen een schrijfplan, maar zet je schrijftijd meteen in je agenda en baken die tijd af. Die momenten zijn alleen voor jou en je boek.
- Zorg voor focus. Zet je mobiel uit en laat je niet afleiden door social media.
- Start de dag met schrijven. Dit is mijn favoriet. Ik start mijn dag altijd met schrijven. Nu ben ik een ochtendmens, maar dat is niet de enige reden. Wat er die dag verder ook gebeurt. Mijn schrijftijd neemt niemand meer af. En in de vroege ochtend is er veel minder afleiding.
- Maak fouten, schrijf eerst je ruwe manuscript. Als je een perfect boek wilt schrijven, ga je jezelf blokkeren. Buiten het feit dat dat natuurlijk helemaal niet gaat lukken, schrijf eerst je ruwe manuscript. Meteen herschrijven gaat je vertragen en haalt je uit de flow.
- Doe geen research tijdens het schrijven. Natuurlijk is research belangrijk, maar doe dat vooraf of plan daar tijd voor in. Als je tijdens je schrijftijd informatie op gaat zoeken, loop je kans dat je verdwaalt op internet en of ineens gezellig op Facebook zit. Zorg voor focus.
- Zorg voor commitment bij je boek. Alleen doorzettingsvermogen is niet genoeg.
- Zoek een andere schrijfplek. Op een een andere plek schrijven, zorgt vaak voor meer focus, omdat je weg bent van je werkplek of huis. Je kiest écht voor je boek. Ben je op zoek naar meer inspiratie, dan kun je natuurlijk ook een keer een workshop volgen.
- Zonder je af, huur een schrijfhuisje of ga mee op een schrijfretraite. Mijn meest productieve schrijftijd is tijdens schrijfretraites. Dan ontspan ik, zorg ik voor genoeg beweging en inspiratie uit de natuur en maak ik veel schrijfmeters. Als dat je doel is, kies dan echt voor afzonderen of een schrijfvakantie zonder workshops.
- Zoek een schrijfcoach die je niet alleen begeleidt bij het schrijven en promoten van je boek, maar die je ook motiveert om je deadline te halen.
- Beloon jezelf. Neem een dag vrij van je boek, koop een nieuw notitieboek, een leesboek of iets anders en wees trots op jezelf. Je doet het toch maar.
- Wees niet te streng. Het is geen wedstrijd. Het gaat niet om de snelheid, maar om het eindresultaat.
- Vergeet niet om te genieten. Een boek schrijven is ook leuk en het gaat jou en je lezers heel veel brengen.
Welke tip ga jij gebruiken? Ik lees het graag onder dit blog.
Geef een antwoord