De natuur als inspiratie bij het schrijven van je boek Je zit gespannen achter de computer, je schouders doen zeer, je vingers bewegen op het toetsenbord. Je leest wat je hebt geschreven. Wat staat er nu eigenlijk? Je voelt geen verbinding meer. Waar haal je nu je inspiratie vandaan? 

Ga de natuur in

Ga je met mij mee naar Landgoed Groeneveld in Baarn?
Je staat midden in een bos. Hoge rode beuken staan in een kring om je heen. Hoor je de vogels kwetteren? Ze vliegen af en aan. Er klinkt een mauwend geluid. Is het een kat? Nee, het geluid komt van boven. Het zijn buizerds, ze cirkelen rond op zoek naar een prooi. Een zwerm vogels vlucht alvast richting de wijnberg. De vleermuizen slapen in de ijskelder. 

Onder je voeten is het zacht. Trek je schoenen uit. Voel je het sterretjesmos onder je voeten kriebelen? Pluk wat waterpeper en voel het prikkelen op je tong. Eerst proef je niet zoveel, daarna is het een pittige smaak.

Voorzichtig doe je een paar stappen. Bladeren knisperen en een takje breekt, een merel zorgt voor je achtergrondmuziek. Eenden spartelen en zoeken voedsel in de vijver. Een koe loeit.

Haal nu eens diep adem door je neus. Wat ruik je? Is het herfst? Dan ruik je de vochtige bladeren die de boom heeft losgelaten. Wat ga jij loslaten? Is het voorjaar, dan staan nu de rododendrons in bloei. Wat ga jij laten bloeien? Kijk naar alle kleuren om je heen in de natuur, wat willen ze je zeggen?

Was je even op die plek? Even weg van je computer? Heel goed.

Waardoor laat jij je inspireren?

Heb je inspiratie nodig? Ga dan eens in gedachten naar een park, bos of naar de zee. Ga op zoek naar jouw favoriete plek. Pak dan een pen en papier of open een lege pagina op je computer en ga schrijven. Gebruik de natuur als symbool of metafoor voor je bedrijf, dienst of product, of gebruik je fantasie. Alles mag.

Hoe voel je je nu? Er is onderzoek naar natuurbeleving gedaan en zelfs denken aan de natuur, of een mooie achtergrondfoto op je computer schijnt te helpen om te ontspannen. Je kunt het in gedachten doen, maar echt naar buiten gaan is natuurlijk nog beter. In de natuur is het rustig en je stimuleert je zintuigen door alle geluiden, geuren en kleuren, en als je durft zelfs smaken, in je op te nemen. De natuur bevat zelf ook zoveel verhalen die jou kunnen helpen bij het schrijven. Dus pak je pen en een notitieboekje en ga naar buiten. En doe dat regelmatig.

Wil jij ook flow bij het schrijven?

Heb jij regelmatig last van een writers block? Worstel jij met je schrijfstijl of wil je meer schrijven vanuit je hart? Ik krijg inspiratie van de natuur en die inspiratie deel ik graag met jou. Hoe zou het zijn als je nu eindelijk in de flow kwam om te schrijven? Heb je een favoriete plek in de natuur? Ik hoor graag welke dat is.

Schrijven in de natuur

Wil jij ook een hele dag werken aan schrijfopdrachten en schrijven in de natuur? Ga dan mee op een inspiratiedag, ik ben aanwezig als je schrijfcoach. Er is een maximum van 10 deelnemers, zodat er aandacht is voor elkaars werk en blogs of verhalen. Wacht dus niet te lang met reserveren. Ga je mee op schrijfavontuur?