Gastblog door Marjon Sarneel
Ken je dat? Je moet een artikel of een blog schrijven. Het onderwerp heb je al gekozen en de grote lijn zit in je hoofd. In je agenda heb je keurig schrijftijd gepland, maar als je dan gaat zitten: niets! Je inspiratie is gevlogen.
Niets is zo vervelend als vastlopen wanneer je wilt schrijven. Staren naar het witte papier is enorm frustrerend. Niet alleen zit je je tijd te verdoen, je wordt ook nog boos op jezelf.
Je begint te denken dat je niet kunt schrijven, maar ik weet: niets is minder waar. Want er bestaat een schrijftechniek waarmee iedereen moeiteloos pagina’s volschrijft.
Er is een oplossing
Begin jaren negentig kwam ik in aanraking met freewriting, een schrijftechniek die de Amerikaanse schrijfster Natalie Goldberg beschreef in haar boek Writing down the bones. Dit boek werd een wereldwijde bestseller en haar techniek werkt nog steeds. Zonder freewriting had ik beslist een ander beroep gezocht.
Freewriten is op zich heel eenvoudig: je zet je pen op papier en je schrijft een vast aantal minuten of een bepaald aantal pagina’s. Je schrijft zonder te stoppen, zonder terug te lezen, zonder jezelf te verbeteren.
Als het dan zo simpel is …
Het klinkt zo simpel: je pen op papier zetten en schrijven. Voor sommige mensen werkt het ook zo. Die hebben meteen door wat de bedoeling is en kunnen aan de slag. Zij kunnen onmiddellijk genieten van nieuwe inzichten, invallen en oplossingen, want freewriting zorgt ervoor dat de creativiteit weer stroomt.
Waarom heb ik dan toch een schrijftraining van twaalf weken gemaakt over freewriting? Zit er dan toch meer achter dan wat ik hier boven beschreef? Wat techniek betreft zeker niet. Je zoekt uit met welke soort pen of potlood jij het beste (lees: snelste) kunt schrijven, je reserveert tijd in je agenda en je kunt van start gaan.
De weerstand kan enorm zijn
Maar beginnende freewriters hebben de neiging om zichzelf te saboteren. Dat varieert van uitvluchten bedenken waarom je je geen kwartier per dag vrij kunt maken tot aan het verwerpen van de techniek. Daarom heb ik Freewriting, de training gemaakt. Omdat ik daarin de ruimte heb om tijdens twaalf lesvideo’s het hele weerstandsmechanisme uit te leggen waarmee de freewriter wordt geconfronteerd zodra hij wil starten met freewriten.
Als je namelijk eenmaal begrijpt waar die weerstand vandaan komt, dan kun je die om de tuin leiden en ben je werkelijk vrij om te schrijven. Dan kun je altijd en overal moeiteloos schrijven. Leren over je sabotages, inzicht krijgen in je valkuilen: freewriting is een middel om stappen te zetten. Zodat je niet meer gefrustreerd naar een lege pagina zit te staren als je helemaal klaar zit om te gaan schrijven, maar daadwerkelijk je blog of artikel binnen de geplande tijd geschreven hebt!
Marjon Sarneel helpt via haar online schrijfschool OSMS mensen die autobiografisch materiaal willen gebruiken als basis voor hun verhalen of romans. Last van schrijfblokkades? Vraag het gratis e-boek aan: Hoe je direct kunt starten met het schrijven van verhalen op basis van je leven, zonder je zorgen te maken of je genoeg schrijftalent hebt. Meer weten over Marjon Sarneel? Bezoek haar website, volg haar op Facebook of op Twitter.
Hoe los jij een writers block op?
Heb jij last van een writers block? Hoe los je dat op? Ga jij schrijven in de natuur, doe je aan freewriting of gebruik je een andere techniek? Reageer onder deze blog.
ik ga dan als ik de kans heb sporten al is het maar gewichtoefeningen doen