Flow-bij-het-schrijven-700x400Je hebt een plan, vandaag ga je eindelijk weer eens aan je boek schrijven of een nieuwe blog publiceren op je site. Alleen… hoe kom je nu in de flow en aan inspiratie? Ik geef je 10 tips:

  1. Schrijf elke dag. Al is het maar een kwartiertje. Zo blijf je dicht bij je onderwerp, en oefenen baart kunst.
  2. Stop een notitieboekje in je tas. Schrijven kan overal. Noteer goede ideeën, of gebruik  Evernote en verzamel ze digitaal.
  3. Sluit je af. Zet je mobiel uit en negeer social media. Of gebruik een programma als Concentrate of Anti-Social en block alle verleidingen voor het komende uur.
  4. Writer’s block? Ga iets anders doen: ga douchen, hardlopen, wandelen, dans door de kamer of mediteer. Of ga eens op een andere plek schrijven. In het zonnetje op het terras, op een bankje in het bos of gewoon in de trein op een lange reis.
  5. Kill your darlings. Loopt het hoofdstuk stroef? Is je blog veel te lang? Kijk eerst eens naar de structuur en gooi die trage zin of die laatste alinea gewoon weg als het niets toevoegt.
  6. Lees!! Boeken van anderen, de blogs van een concurrent. Waarom spreekt het jou zo aan, of is het juist slaapverwekkend?
  7. Voor grotere schrijfprojecten: stel een deadline en maak een schrijfplan. Bepaal wanneer je boek af is en hoeveel je elke dag moet schrijven. Begin met de opzet van de structuur. Welk onderdeel komt bij welk hoofdstuk of welke tussenkopjes ga je gebruiken bij je blog?
  8. Zit je hoofd vol met gedachten over alles wat nog moet? Begin met morning pages. Schrijf 3 a4’tjes vol met alles wat in je opkomt. Kwaliteit is niet de norm, kwantiteit telt. Wat is het doel hiervan? Je maakt je hoofd leeg en stopt dat stemmetje dat steeds maar corrigeert.
  9. Creëer een schrijfplek en rituelen. Zet bloemen neer, een kaars, of een boeddha en zet muziek op waar jij graag bij schrijft. Zorg voor een sfeer waar jij je lekker bij voelt.
  10. Stop midden in een verhaal met schrijven of schrijf alvast de eerste alinea van het volgende hoofdstuk of een nieuwe blog. Zo weet je morgen meteen waar je mee aan de slag kunt, en zit je direct in de flow.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Start hier!

Wat zijn jouw tips om in de flow te komen? Deel ze onder deze blog.