Help-ik-heb-een-writersblock-700x400Je zit er helemaal klaar voor. Social media staat uit, er branden 2 kaarsjes en er klinkt een zacht muziekje. Geweldig! Nu komt die flow op gang natuurlijk… Alleen, je papier of scherm blijft leeg. Help! Wat doe je nu? Schiet je nu in de stress? Niet doen. Het hoort bij je schrijfproces en het gaat over. Ga iets anders doen! Ik geef je 10 tips om je writers block te doorbreken.

1. Ga iets anders schrijven

Sla het bestand met je boek of blog op en ga echt iets heel anders schrijven. Morning pages zijn een goed idee. Je schrijft dan 3 pagina’s vol zonder op de kwaliteit te letten Je schrijft je hoofd leeg, dus censuur is onnodig. Of het nu een boodschappenlijstje is of een hoop gemopper over dat je eigenlijk aan je boek moet bloggen, het maakt niet uit. Maar vaak krijg je wel weer inspiratie voor meer.

2. Ga iets anders doen

Vergeet dat schrijven. Ga iets heel anders doen. Ga lekker wandelen in het bos of uitwaaien op het strand of ga lekker winkelen en verwen jezelf met een mooi schrijfschrift.

3. Ga op een andere manier schrijven

Klap de laptop eens dicht en ga eens met de pen schrijven, of maak een mindmap van je boek of blog of maak een moodboard.

4. Kies voor een andere creatieve vorm

Dat verhaal zit toch in je hoofd. Kun je niet iets tekenen, of schilderen? Of zet muziek aan en ga lekker dansen en zing mee. Waarschijnlijk krijg je zo weer ideeën.

5. Doe aan research

Ga verder met research voor je boek, of ga dieper in op het onderwerp van je blog. Misschien kun je iemand kort interviewen?

6. Maak een mindmap over je ideale lezer

Verdiep je in je ideale lezer, maak een mindmap. Wie is hij of zij? Wat zijn zijn vragen of problemen en wat zijn jouw antwoorden of oplossingen? Zo kruip je dichter op de huid van je lezer. Stel ook de vraag: Wat wil jij weten over… het onderwerp van je boek of blog.

7. Hoe zit het met je concentratie?

Je roept nu: Ik heb een writer’s block, maar is het geen concentratieblock? Ligt jouw focus wel bij het schrijven van je boek of blog? Of speelt er iets anders in je hoofd?

8. Ga lezen!

Hoe kun je schrijven zonder te lezen? Gebruik de zinnen van een ander ter inspiratie. Lees twee hoofdstukken. Krijg je ideeën? Of sla een willekeurige bladzijde open en wijs met je vinger een zin aan. Schrijf deze zin over en verwerk deze in een tekst. Wie weet op wat voor ideeën je komt.

9. Werk aan de structuur van je boek

Laat de tekst even los en kijk naar de structuur. Is de hoofdstukindeling van je boek logisch? Klopt de indeling van je blog? Ben je klaar, dan is het weer tijd om te schrijven.

10. Zoek een andere schrijfplek

Probeer eens een andere schrijfplek uit. Ga in een café zitten, of op een bankje in het park. Of als je thuis schrijft in alle eenzaamheid, zoek dan nu een tafeltje op een druk terras. En ga eens mee een paar dagen schrijven in de natuur, als je dan geen schrijfinspiratie krijgt…

Schrijven in de natuur

Reserveer mijn boek: ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie‘ voor meer oefeningen en inspiratie.

Heb jij nog een andere tip voor een writers block? Reageer dan hieronder.