Een deadline is heiligIk staar naar het scherm. Nog maar 8000 woorden schrijven vandaag. Ik klap mijn laptop dicht. Daar zit ik dan in mijn schrijfhuisje in Kleverskerke. En mijn boek moet dit weekend af. Waar en wanneer ben ik in deze valkuil gestapt? De schrijfcoach die altijd roept dat je tijd moet nemen voor je boek.

Ik geef het toe. Natuurlijk gebruik ik de Boekplanner en plan ik schrijftijd in. Maar ik wil zo graag dat de boeken van mijn klanten er komen, dus zij gaan voor. En die blog moet ook nog af. Tja, dé kleurrijke schrijfcoach is net een mens.

Een boek over inspiratie
In april starten weer mijn schrijfmotivatieweken en mijn schrijfinspiratiedagen. Dus een boek over inspiratie hoort daar wel bij, vind ik. Dus ik aan de slag.

‘We kunnen ook weer samen een boekpresentatie doen?’ zei auteur, illustrator en uitgever Esther van der Ham tegen mij.
‘Leuk’, riep ik.
‘Oké, dan heb ik je boek op 1 januari nodig!’
Ik was even stil en zei toen oké.

Meteen daarna reserveerde ik een schrijfhuisje in Zeeland voor een lang schrijfweekend.

Een deadline is heilig

Boek schrijven? Een deadline is heiligDaar zit ik dan aan mijn schrijftafeltje met een weids uitzicht. Even geen mama, vrouw van en schrijfcoach, maar gewoon Jolanda en auteur. Ik wil ook wandelen en inspiratie opdoen of gewoon even niets. Even thee drinken lezen op de bank terwijl ik geniet van de spannende thriller Schaduwen van Yvonne Franssen. Maar ik moet schrijven. Een deadline is heilig.

8000 woorden per dag. Wat zou ik gezegd hebben als een klant dat had verteld? Dat kan makkelijk in een uur. Natuurlijk.  Ik weet dat het niet gaat lukken. Ik zie het aantal woorden in Scrivener. Maar toch. Misschien kan ik ook avonds schrijven of morgenochtend vroeger op? Vroeger dan mijn gebruikelijke 5 á 6 uur?

Het is mijn deadline

En ik neem toch tijd voor ontspanning en inspiratie opdoen. Ik fiets naar Arnemuiden en Veere. Ik geniet van het weidse uitzicht van het Veerse meer. Een schrijfweekend is ook genieten, tijd voor jezelf en de balans opmaken. En ineens zeg ik hardop: ‘Mijn boek hoeft dit weekend helemaal niet af. Het is mijn deadline!’ En gelukkig is het niet het einde als ik die niet haal. Ik voel opluchting. Ik prik een nieuwe datum voor mijn deadline en ga schrijven.

Wil jij meer schrijfinspiratie?

Ik heb altijd schrijfinspiratie - Jolanda PikkaartHerken je dat je aan je boek, verhaal of blog wilt schrijven en dat je geen inspiratie hebt? In mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’, deel ik je de geheimen van inspiratie, zodat je kunt gaan schrijven in een flow.

Wil jij meer schrijfinspiratie en mij steunen en motiveren? Bestel dan nu vast mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie – en met dit boek jij ook’. Het verschijnt medio april 2021.

En hoe denkt mijn uitgever Esther van der Ham nu over deadlines?