Je bent net gestart met schrijven en worstelt met de structuur van je boek. Of je bent al een tijd aan het schrijven en je ruwe manuscript is zelfs bijna klaar. Je schrijfcoach zegt dat je goed op weg bent. Je leest het nog een keer. De trol op je schouder fluistert:

Het is echt niets. Het is veel te simpel en niemand zit op jouw boek te wachten. Je kunt ook helemaal niet schrijven. En een expert ben je ook niet. De trol schreeuwt nu: Het is natuurlijk ook gewoon zonde van je tijd. Jouw boek komt er nooit. Je stopt acuut met schrijven.

Hoe is dat voor mij?

Het is zondagavond 23:59 en ik druk op de knop. Mijn manuscript is onderweg naar de uitgever.
De volgende ochtend ontvang ik een e-mail.
‘Wil je nog wel verder met de Boekplanner?’ Vraagt Esther van der Ham.
Ik pak de telefoon en vraag waarom ze daaraan twijfelt.
‘Je was terughoudend in je e-mail.’
‘Ik vind het wel spannend. Is het wel goed genoeg?’
Esther lacht. ‘Haha je bent schrijfcoach en begeleidt anderen met hun boek.’
Ik weet dat het manuscript van ‘Confrontatie‘, het boek van Esther ook klaar is.
‘Hoe is het met jouw boek?
‘Oh, dat heb ik ook gisteren verzonden.’
‘En nu?’
‘Nu, ga ik nagelbijtend op de bank zitten wachten op de feedback.’

Jolanda Pikkaart Esther van der Ham auteursTwijfels bij het schrijven van je boek?

Esther is uitgever en schreef of illustreerde 20 kinderboeken, 3 romans en de Boekplanner. Ik ben auteur van 3 boeken waaronder de Boekplanner en verschillende korte verhalen, schrijfcoach en ik heb al heel wat klanten begeleid met het schrijven van een boek. Wij voelen die onzekerheid bij een boek, elke keer weer.

Ook nu ik aan mijn nieuwe boek schrijf, twijfel ik regelmatig. Maar ik schrijf stug door. Het hoort erbij. En als mijn trol erg luidruchtig is, stop ik mijn vingers in mijn oren en zing heel hard: Ik luister lekker toch niet! Daarna schrijf gewoon door. Tot de eerste negatieve reactie. Maar stoppen doe ik niet.

Is jouw boek goed genoeg?

Hoe is het met jouw boek? Waarschijnlijk twijfel je of het wel goed genoeg is. Waarom zou dat voor jou anders zijn? Accepteer het gewoon. Wil je jouw beste boek schrijven voor dit moment? Volg een schrijfprogramma of laat je begeleiden door een schrijfcoach. Hoe is het voor jou? Waar twijfel jij aan bij het schrijven van je boek? Deel het onder dit blog.