Een spiegel voor je boek

In mijn schrijfhuisje geniet ik van het uitzicht. De inrichting inspireert mij, ook na bijna een week ontdek ik steeds weer iets nieuws. Er zijn zoveel details. Ik vermoed dat de eigenaar hele bijzondere reizen heeft gemaakt.

Spiegel voor je boek

In de hal hangt zoals in de meeste huizen een spiegel. Alleen, hier niet een, maar wel 20 spiegels. Er is voor iedereen de juiste spiegel. Er hangt er een wat lager, zodat mijn dochter (12) daar haar haren kan kammen. En er hangt er een op mijn ooghoogte. Maar de spiegels bijna aan het plafond vragen mijn aandacht. Want ik zou iets vaker in de spiegel mogen kijken voor mijn boek. Hoe zit dat bij jou?

Blinde vlek bij het schrijven van je boek

Spiegel voor je boekWe hebben allemaal een blinde vlek, zeker als het gaat over onze kennis en ervaring. En dat is waarschijnlijk de kern van je boek. Jouw ideale lezer is misschien wel jouw spiegelbeeld van een paar jaar geleden. En wat wil jij je ideale lezer laten zien? Loopt hij of zij tegen dezelfde problemen aan als jij? Ontdek daarom jouw blinde vlek bij het schrijven van je boek.

Ik houd je even een spiegel voor:

De kleurrijke spiegel: Je bruist van inspiratie en dat is fijn als je een boek schrijft, want als je gaat zitten schrijf je in een flow. Alleen die inspiratie is ook je valkuil. Want terwijl je schrijft, plopt er een blog op en krijg je ondertussen weer ideeën voor een ander boek.

Jouw thema is focus.

Tip: koop een extra notitieboek. De eerste is voor de notities van je huidige boek. Het andere boekje is voor alle invallen die je krijgt tijdens het schrijven voor andere projecten. Die ideeën ga je voorlopig even parkeren. En je start met de Boekplanner.

En nee, dit is helemaal niet herkenbaar voor mij. Dus ik zet mijn zonnebril op en demp de kleuren.

De kat. Jij vindt dat schrijven vooral leuk moet zijn. Als je inspiratie hebt dan ga je schrijven. Komt het niet, dan blijft je boek weken liggen. Ik ben het natuurlijk met je eens. Schrijven is heerlijk. Als een boek schrijven een moeten wordt, dan kun je beter stoppen.

Jouw thema is doorzettingsvermogen. Een boek schrijven is niet alleen maar leuk.

Tip: plan vaste schrijftijden in. Het is fijn als je inspiratie hebt, maar als je gewoon gaat schrijven krijg je ook vaak inspiratie. Als je maar blijft uitstellen, dan komt je boek er nooit. Dus kom uit je poezenmand en ga schrijven. In de Commitmentgroep houden wij jou aan je plan.

De rode spiegel. Jij schrijft een boek voor je zichtbaarheid. Want een boek is een langdurig visitekaartje en veel mensen zien je nu zeker als expert. En als mensen je vertrouwen kopen ook eerder je producten. Helemaal goed. Maar let wel op.

Jouw thema is verbinding.

Tip: werk eerst je ideale lezer uit. Maak een mindmap of een moodboard van je ideale lezer en hang dit in het zicht of gebruik het als achtergrond op je computer. Je schrijft je boek voor je ideale lezer. Je zichtbaarheid volgt als je jezelf laat zien.

De kikker. Jij start elke dag met een kikker. Je gaat zitten en je schrijft, want jouw boek moet af. Dit is heel herkenbaar. Ik start elke dag vroeg en dan schrijf ik of werk aan een ander project waarvoor ik focus nodig heb.

Jouw thema is genieten. Schrijven is ook leuk. Maak van je kikker af en toe een poes. Als je je ideale lezer mee wilt nemen in je verhaal zul je ook met je hart moeten schrijven.

Mijn tip: Geniet van het proces. Neem ook tijd voor ontspanning en zorg voor schrijfinspiratie.

De spirituele spiegel. Je gaat gewoon zitten en je schrijft. Jouw verhaal is er al. Je hoeft het alleen maar op te schrijven. Dat is fijn. Dan is jouw boek vast snel klaar. Alleen hoe zit het met de opbouw?

Jouw thema is structuur. Want heel veel woorden maken nog geen boek.

Tip: start met je boekplan, de opbouw van je boek. Een goed raamwerk gaat er voor zorgen dat je een beter boek schrijft. Daar ga je je lezers later heel blij mee maken.

De uil. Jij hebt de wijsheid van een uil. Je hebt zoveel kennis en ervaring en maakt graag anderen wijzer. Dus dat deel je graag en dan wel zo perfect mogelijk. Dus alles moet in je boek en het moet ook kloppen. Je gebruikt veel vakjargon en slaat geen stap over. Natuurlijk blijf je net zolang schaven tot je boek perfect is.

Alleen… jouw thema is loslaten. Helaas het perfecte boek bestaat niet. Zo komt jouw boek er nooit.

Mijn tip: Ga aan de slag met een schrijfcoach die ook werkt aan je mindset. Vertrouw op jezelf en in je boek en laat het af en toe een beetje los.

Het gesloten boek. Je ziet het al helemaal voor je. Jouw boek in de winkel, je geeft lezingen en alle deelnemers van je trainingen krijgen je boek. Een boek zou echt een boost voor je bedrijf betekenen. Je ziet het aan je concurrent, die heeft je gepasseerd. Alleen dat schrijven.Hoe ga je daar tijd voor maken? En dan nog al die andere stappen voor jouw boek in de winkel ligt.

Jouw thema is je doel bepalen. Wat wil bereiken met je boek?

Mijn tip: Kies voor een helikopterview en persoonlijke begeleiding. Jouw dromen zijn groot en samen ga je die bereiken. Jouw boek is het waard!

Spiegel voor je boek?

 

P.s. Deel je onder dit blog in welke spiegel jij hebt gekeken?