Weet je wat het allerleukste is aan mijn werk als schrijfcoach?Wat mij afgelopen week het meest verwonderde, is hoe je vast kunt zitten in je eigen verhaal. En dat terwijl een frisse blik toch zoveel voor je boek kan doen.

Jouw boekidee

Als je een boekidee hebt, bepaal je je ideale lezer, je bakent je onderwerp af, of je thema en dan wil je schrijven. Maar dan moet je nog weten hoe je je verhaal gaat vertellen. Welke vorm en insteek kies je? Daar zie ik vaak de eerste worsteling. Want waar in het verhaal begin je met je boek? En hoe ga je het vertellen? Aan de hand van je eigen verhaal, of gebruik je input van anderen? Welk perspectief kies je en welke volgorde?

En dan blijf je in een cirkel ronddraaien. Er zijn zoveel keuzes en mengvormen. Wat is de juiste? Elke keuze zorgt voor een ander boek.

Meteen schrijven?

Natuurlijk kun je ook gewoon meteen gaan schrijven, maar dat raad ik je af. Waarom? Je vorm en insteek heeft invloed op de volgorde en vaak ook op de schrijfstijl. Als je je levensverhaal schrijft, is dat anders dan wanneer je tips aan anderen geeft over jouw onderwerp. In dat laatste zit minder of geen emotie, het is zakelijker geschreven. Het scheelt je ook veel tijd als je dit vooraf doet, want als je eerst 10 ervaringsdeskundigen interviewt voor je boek en daarna bepaalt dat puur interviews plaatsen niet de juiste vorm is voor jouw ideale lezer en dit onderwerp, heb je er wel al veel tijd in geïnvesteerd.

Sparren over je boek

Ik denk hierover graag mee met mijn klanten. Het sparren, meedenken en zaadjes planten vind ik het allerleukste aan mijn werk als schrijfcoach. Of de inzichten komen meteen, of ik krijg later het bericht: ‘Ik weet het!’ Dan ontluiken de zaadjes en is het een kwestie van regelmatig water geven. 😉🌺

Ben je nieuwsgierig hoe dat werkt? Laten we samen sparren! Het is tijd voor een frisse blik voor je boek.

Wat is het leukste aan jouw werk?

Wat is het allerleukste aan jouw werk? Is dat geen mooi onderdeel voor jouw boek? Deel het onder dit blog.