Geur in je verhaalSchrijfoefening

Gebruik jij je zintuigen bij het schrijven?

Waar ga jij schrijven vandaag? In je werkkamer, aan de keukentafel, in de tuin, een café of ergens in de natuur? Gebruik die plek voor een schrijfoefening met je zintuigen.

Ga zitten, waar je nu ook bent, en zet al je zintuigen open. Misschien komen er ook herinneringen naar boven, schrijf die op.

Omschrijf nu zo uitgebreid mogelijk:

  1. Wat je hoort. Ga steeds een stapje verder. Eerst hoor je bijvoorbeeld alleen de grasmaaimachine van de buren. Dan ook de merel die er bovenuit probeert te komen. En uiteindelijk ook die auto in de verte op de snelweg.
  2. Wat je ziet. Kijk om je heen alsof je het de eerste keer ziet. Hoe zou een klein kind alles bekijken? Kijk zonder oordeel.
  3. Wat je proeft. Ben je in de natuur? Leg dan een blaadje op je mond. Bijt er voorzichtig in. Wat proef je? Waar doet het je aan denken? Misschien zijn er ook bramen of bosbessen om te proeven. Ben je in een restaurant aan het schrijven? Neem dan een gerecht dat je nog niet kent. Neem kleine hapjes. Welke smaken proef je? Laat het even op je tong liggen. Geniet ervan.
  4. Wat je ruikt. Zet ook geur in. Wat ruik je nu? Ruik aan een bloem, het fruit in de fruitschaal of ga de tuin in. Zet een kopje koffie of thee. Hoe ruikt het? In de natuur zijn ook heel veel geuren. Beschrijf een geur of een herinnering die daarbij hoort.
  5. Wat je voelt. Wrijf eens met je vingertoppen over elkaar. Of je handen. Ga naar buiten de natuur in en trek je schoenen uit. Voel het sterretjesmos, het schelpenpaadje, het gras of de beukennootjes onder je voeten. Wrijf met je handen langs een blad, voel de dorens van de bramen. Laat je meevoeren. Ga ook eens wandelen op een blotevoetenpad.

Zoek nu een plek om te schrijven. Gebruik je zintuigelijke indrukken om te schrijven aan je boek, verhaal of je blog.

Voel je verhaalZoek elke dag een andere plek om te schrijven, al is het maar een andere stoel in je kamer of een andere ruimte. Zo kun je deze oefening eindeloos herhalen…

Meer schrijfoefeningen doen? Ga ook aan de slag met mijn boek Ik heb altijd schrijfinspiratie

Lees ook het boek: Zin, lust in je leven door schrijven, voor meer oefeningen en inspiratie.