Ben jij een stoere schrijver?Als ondernemer werk ik veel thuis. Dat is fijn, maar het zorgt ook voor een risico. Mijn werk is altijd dichtbij, dus vrij zijn is lastig. Na een vakantie in Griekenland was ik nog een paar dagen vrij.  Mijn boek lag al bij de proeflezers, dus schrijven deed ik even niet. Mijn computer lonkte…

Ik zoek afleiding op Facebook en plotseling valt mijn oog op een bericht: ‘Ik heb een vrijkaartje voor dierenpark Amersfoort, wie gaat er mee?’ Het bericht is van klant en auteur Marieke Simons. Ik weet dat ze twee leuke kinderen heeft. Dus ik zeg ja. Ik ga een dagje uit!

Angst overwinnen

Een van de activiteiten van de dierentuin is ‘koele knuffels’, knuffelen met een kakkerlak, vogelspin of slang. De kinderen vinden het wel een goed idee. We staan vooraan als de vrijwilligers beginnen te praten. Ik twijfel of ik wel echt een vogelspin durf aan te raken, dus laat ik maar een grote kakkerlak op mijn hand zetten. Het doet me weinig. Nu durf ik ook wel een vogelspin te aaien besluit ik.

De vrijwilliger begint weer te praten. Hij vertelt dat het mannetje maar een keer kan paren en dat het vrouwtje hem daarna waarschijnlijk doodbijt. Ook zegt hij dat we de vrouwtjesspin straks niet mogen aaien, omdat ze brandharen kan schieten. En dat voelt net zo alsof je brandnetels hebt aangeraakt. Hij vraagt of rustig willen zijn en niet de bak willen aanraken, zodat de spin niet schrikt. Het is nog nooit gebeurd, maar ze zou kunnen bijten.
Ik weet het nu zeker, ik doe het niet!

De dochter (8) van Marieke steekt onmiddellijk haar hand uit, de vrijwilliger laat voorzichtig de spin op haar hand lopen. Ik vind dat stoer. Hierna ontmoet de spin nog een paar kinderen. Marieke en ik kijken elkaar aan. Wij houden het bij foto’s maken.

Stoere schrijvers

Als het bijna voorbij is, kijk ik weer naar de spin. Ik wil dit al zolang. Ik vertel de man dat ik het heel eng vind.
‘Leg je hand maar in de bak’ zegt hij. ‘De spin blijft op mijn hand.’
Voorzichtig legt hij zijn hand bij de mijne. Twee harige poten van de spin zweven boven mijn hand. Dan kriebelen ze op mijn huid.

‘Gaat het goed?’ vraagt de man.
Ik haal weer adem. ‘Ja’, zeg ik zachtjes. ‘Ze mag nu op mijn hand.’

Een boek schrijven is engZachtjes laat de man de vogelspin op mijn hand zakken. Ik voel even niets. Ze is zacht maar duidelijk aanwezig. Ik kijk naar haar.
‘Het is goed’, zeg ik. ‘Ze mag weer weg.’
Voorzichtig haalt hij haar weg.

Ik zucht diep en kijk Marieke aan. ‘Het is niet zo eng, je krijgt spijt als je niet doet.’
Marieke steekt voorzichtig haar hand uit en het ritueel herhaalt zich.

Geheim akkoord

Als de vogelspin teruggaat na haar terrarium, kijken Marieke en ik elkaar aan…. We stralen, we hebben het maar gedaan! Wat een overwinning. We zijn stoere schrijvers, nu durven we alles. We bekijken de 30 foto’s die we van elkaar hebben gemaakt. Dit was een mooie researchmethode.

Op weg naar het terras praten over onze ervaring en onze nieuwe boeken. We sluiten als stoere schrijvers een geheim akkoord. Op het podium met een nieuw boek is nu veel minder eng.

Later realiseer ik me dat de vogelspin voor mij een metafoor is voor angst. Angst om te falen als schrijfcoach, auteur, moeder en als mens. Een universele angst, net als de angst voor spinnen. Het onbekende overwinnen, daar gaat het over.

Een boek schrijven is eng

Al jaren wist ik dat ik ooit een vogelspin wilde voelen, maar net als het schrijven van een boek stelde ik het uit. Want wie zit er nu op mijn boek te wachten? Kan ik eigenlijk wel schrijven?
Maar als je het niet probeert, zul je het nooit weten. Ik weet nu dat ik het dier van mijn nachtmerrie kan vasthouden en dat je ook negatieve feedback op je boek overleeft. Ja, een boek schrijven is eng. Het is je kindje dat je los moet laten. Op het moment dat je het publiceert, kan iedereen er iets van vinden.

Overwin je angst

Blijf jij het schrijven van je boek maar uitstellen? Of loop je halverwege vast? Ik steek mijn hand naar je uit. Ik laat geen vogelspin op je hand zakken, maar ik neem je mee door het hele proces van schrijven, promoten en publiceren. Van je boekidee tot je boekpresentatie. Samen zorgen we ervoor dat je een geweldig boek schrijft voor je ideale lezer. Een boek dat als hefboom werkt voor je bedrijf. Ben jij een stoere schrijver? Neem dan contact met me op voor een gratis boeksessie of reserveer meteen een boekstrategiegesprek, dan gaan we samen aan de slag met jouw boek.