Help ik ben mijn boek kwijt (1)Je schrijft een paar maanden of een jaar aan je boek. Het is bijna je kindje. Het kost je tijd, energie en geld, maar je wordt er zo blij van. Voor een kind zorg je goed. Doe dat ook voor je boek. Je steekt er niet voor niets zoveel tijd in.

Boek kwijt?

Te vaak lees ik op sociale media dat iemand zijn bestand met het boek kwijt is, of de laatste wijzigingen. Dit soort dingen zijn eenvoudig te voorkomen.

Ik geef je 4 tips:

Tip 1 Versies van je manuscript

Sla steeds je laatste versie op. Begin daarbij met de datum 20171014, het versienummer (elke dag een volgend nummer) en dan de titel van je bestand. Zo kun je het altijd terugvinden en als er iets mis gaat, ben je alleen dat deel van je boek kwijt dat je vandaag hebt geschreven. En ja, aan het eind heb je heel veel bestanden, maar dan bewaar je voor het naar de uitgever gaat, bv alleen de laatste drie.

Tip 2 Maak een back-up

Maak een back-up. Koop een USB-stick of een externe harde schijf. Heb je een pc? Vanaf Windows 10 kun je automatisch backups laten maken op een externe schijf. Voor een automatische reservekopie van de Mac gebruik je Time Machine. Dit zijn mooie oplossingen als je een bestand kwijtraakt of je computer crasht. Wil je echt zeker zijn, denk aan brand etc. Dan zorg je ook voor een back-up buiten huis. Of..

Tip 3 Werk in de cloud

Werk in de cloud. Denk aan Dropbox, Google drive of iCloud. Nu staan je bestanden niet (of ook) op je computer, maar ook op een beveiligde server van een bedrijf.

Tip 4 Stuur je manuscript naar je zelf

Stuur jezelf regelmatig een e-mail met je eigen bestand.

Je boek is een back-up waard

Inderdaad, dit alles kost geld en tijd. Maar wat kost het je als je je boek en werk van maanden kwijtraakt?

Dus zorg goed voor je boek. Durf je ook te starten met je boek?  Ga dan meteen aan de slag met mijn gratis online training.

Mis je hier nog een tip? Ik ben schrijfcoach, geen automatiseerder, deel jouw tip dan even onder deze post. De auteur is je dankbaar.