De zon schijnt volop als ik de andere deelnemers ontmoet in Wapse. We schuiven de stoelen op het terras aan en delen onze ervaringen met fotografie. Er zijn veel beginners. Gelukkig. Ik was best onzeker.

Het programma van de driedaagse is druk en we hebben keuzestress. Kiezen we nu voor landschapsfotografie, de vogelhut of boomkikkers. Dat is het lastigste van deze dagen, maar ook de kracht. Voor mij is het achteraf heel duidelijk waar ik wel en waar ik niet mijn camera voor pak.

Be different

Nog even wachten…

Tijdens de zonsopgang en zonsondergang oefen ik met geduld. Ik mis een goed statief en na het instellen van mijn camera maak ik een paar foto’s en dan heb ik het wel gezien. Gelukkig ontdek ik nog een paddenstoel. Maar ik leer veel over lichtbalans, mijn camera-instellingen bij manuele fotografie en over mijn geduld. Het zegt niets over de workshopleider Yvon van der Laan, ze helpt me en legt uit dat het vooral gaat om wachten op het perfecte licht. Ze leent mij ook nog even haar professionele statief uit. Alleen ik heb liever iets meer actie.

 

Creativiteit en indrukken

‘s  Avonds sla ik de nachtfotografie over en blijf op de bank zitten voor een lezing van Elles Rijsdijk over creatieve fotografie. Hoewel een presentatie in de avond niet echt iets voor mij is als ochtendmens, ga ik aan. Hier ga ik zeker iets meedoen.

Ik lig netjes om 2300 in bed, maar kan ik door als die indrukken niet goed slapen en om 6:00 gaat alweer de wekker. Gelukkig staat de koffie al klaar.

 

Spinnen en kikkers

Tijgerspin wespenspin

Tijdens de macrofotografieworkshop van Elles in de ochtend blijven door de nachtelijke regen de waterjuffers verstopt. Maar ook met een tijgerspin kun je oefenen, en dat doen we volop. Er is tijd over dus gaan we aan de slag met high key en creatieve fotografie met ICM (intentional camera movement). Ik ga los.

Bij de boomkikkerworshop start bioloog Edo van Uchelen met een introductie. Ondertussen ontmoeten wij de wijngaardslakken. Wist je dat die 4 jaar oud kunnen worden? Groene boomkikkers zitten op de groene bladeren van de braam. Het is even zoeken, maar al snel ontdekken we deze mooie amfibieën. Ze blijven rustig poseren. Ondertussen zonnen hagedissen op de stenen en fotograferen we bijzondere bloemen. Frans van Maurik helpt ons daarbij. Wat een fijne workshop in de prachtige tuin van Edo.

Tijdens de Barbecue delen we onze ervaringen en natuurlijk is er veel gelach. Even ontspannen na alle drukte en inspanning.

Boomkikker Jolanda Pikkaart

Een vogelparadijs

Het hoogtepunt van de driedaagse voor mij, is de vogelhut. Ik stap in een natuurdocumentaire over vogels. Ik doe mijn best om het bij te houden, maar er is zoveel.
‘Kijk een vrouwtje zwartkop op de tak, een koolmeesje is aan het badderen en zie je die grote bonte specht op die boomstam?’ Jeffrey Jacobs is ervaren en ziet het allemaal.
Ik ben in een vogelparadijs. Ik zie een roodborstje, koolmeesje, pimpelmeesje, vink, appelvink, boomklever, zwartkopje, tjiftjaf en een merel.

Na een uur vallen er blaadjes naar beneden.

‘Er vloog een grote vogel over, misschien een buizerd.’

Maar het blijft stil.

‘Welke vogel wil je nu nog zien?’

‘Een groene specht.’

Een paar minuten later houd ik mijn adem in. Daar zit ze, een groene specht en ze drinkt en baddert in de vijver. Ik blijf kijken.

‘Misschien moet je ook af en toe klikken’, fluistert Jeffrey.

Ik kijk hem aan en lach hardop. Door de adrenaline was ik het helemaal vergeten. Daarna ratelt mijn camera.

Wat een ervaring. Dit wil ik vaker.

Groene specht in vijver

 

Ik wil meer

In de boerderij bespreken we van iedereen twee foto’s. Waarom ben je tevreden en als je twijfelt is er de vraag voor de groep:  wat kan beter? Dit onderdeel is zo leerzaam.

De workshopleiders zijn rustig en leggen steeds weer op het niveau van jou als fotograaf uit wat beter en of anders kan. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van je camera en je niveau. En Yvonne geeft ook nog tips over het gebruiken van Lightroom voor fotobewerking. Natuurlijk leren we als deelnemers ook veel van elkaar.

Druk, veel prikkels, leerzaam en interessant is mijn samenvatting over foto driedaagse als ik thuis kom. Verder wil ik alleen nog maar slapen.

Morgen plan ik mijn nieuwe fotoreizen met Naturetalks voor volgend jaar. Wat ik heb veel stappen gezet en met mijn nieuwe camera en fotoreizen ga ik naar een volgend niveau.

 

Jolanda Pikkaart zonsondergang fotograferen

foto Katleen Schiepers

 

 

Jolanda Pikkaart met haar Sony RX 10 IV