Je wilt een boek schrijven, maar je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Welke 7 stappen zijn er? Pak je Boekplanner en ga aan de slag…

Stap 1 Heb je al de beslissing genomen?

Het klinkt wat flauw, maar met het voornemen om een boek te schrijven, kun je iedereen nog jaren zoethouden. Maar of dat je bedoeling is? Je hebt commitment nodig. Besluit dat je dit boek echt gaat schrijven en gaat publiceren.

Stap 2 Bepaal je onderwerp en thema

Daarna bepaal je je onderwerp en/of thema.

Stap 3 Wie is je ideale lezer?

Natuurlijk is je doelgroep belangrijk, maar in deze fase werk je je ideale lezer uit. En dat is echt maar een persoon.

Stap 4 Baken je onderwerp af

Je kunt niet al je kennis in ervaring in een boek schrijven bij een zakelijk boek. En in je fictie-boek willen we niet elke stap van je personages weten. Datzelfde geldt voor een autobiografie. Dus baken je onderwerp af.

Stap 5 is je achterflaptekst.

Inderdaad daar begin je mee. Want die tekst bevat de kern van je boek. Daar staat het lezersresultaat of misschien een prikkelende zin uit je verhaal. Bepaal ook nu al wat de lezers van je zouden moeten weten en wie er uiteindelijk iets over jouw boek gaat zeggen op die achterflap.

Stap 6 vorm en insteek en de structuur.

Nu ga je bepalen hoe je jouw verhaal gaat vertellen. Wat is je insteek en voor welke vorm kies je? Als je dat weet, kun je ook de structuur van je boek bepalen. Zie het niet als een harnas, maar als een ladder waar je omhoog kunt klimmen naar jouw beste boek. Nu weet je wat je gaat schrijven. Natuurlijk gaan er nog dingen veranderen, maar de rode lijn is nu duidelijk.

Jouw boekplan is nu klaar. Maar er is nog een stap voor je gaat schrijven, je schrijfplan.

Stap 7 Je schrijfplan

Nu ga je bepalen wat je deadline is, hoeveel tijd er nodig is voor de publicatie en hoeveel schrijftijd jij nodig hebt en wanneer.

Ook je tweede plan is nu klaar. Je weet nu wat je waar en wanneer gaat schrijven.

Hoelang duurt dit traject?

Dat is natuurlijk persoonlijk. De ene auteur doet langer over de opzet dan de ander.