Ja, het is echt zo. Iedere afwijzing laat me groeien, alleen het kost me ook wat.

Als je mij volgt, dan weet je het: ik kan niet meer zonder fotografie. Het is een vorm van creativiteit waarin ik mijn visie en de liefde voor de natuur kan vangen. Maar wat als die visie niet altijd wordt gewaardeerd? Wat als je werk wordt afgewezen?
Ik ben sinds een maand fotograaf op 1x.com, een website die zowel een inspiratiebron als een uitdaging is.

Wat is 1x.com?

1x.com is een platform voor fotografen over de hele wereld. Het is geen gewoon fotodelen-netwerk, zoals Instagram of Flickr. Bij 1x draait alles om kwaliteit. Een team van curatoren beoordeelt de foto’s  zorgvuldig, voordat ze op de site komen. Dit betekent dat niet zomaar elke foto wordt geaccepteerd, er is een streng ballotagesysteem. Alleen het beste van het beste komt door deze selectie, en dat maakt het platform uniek.

Award Jan van Gent Jolanda

Hoe werkt de ballotage?

Op 1x.com sturen fotografen hun beste werk in, waarna een groep curatoren de foto beoordeelt. Het team kijkt naar de techniek, compositie, originaliteit en emotie van het beeld. Is de foto goed genoeg? Dan verschijnt hij op de website. Wordt de foto afgewezen, dan krijg je geen uitgebreide feedback, alleen een melding dat hij niet door de ballotage is gekomen en wat percentages voor verbetering. Dat kan frustrerend zijn. Gelukkig kun je daarna wel om gerichte feedback vragen, bijvoorbeeld op het forum en daar leer je veel van. Ook van de feedback op andere foto’s. Doe je het heel goed volgens de curatoren? Dan krijg je zelfs een award. Hoe dan ook, een klein deel is natuurlijk nooit objectief. Het heeft ook te maken met smaak en of er al meer vergelijkbare foto’s zijn geplaatst.

Frustratie en groei

Die afwijzingen… ze steken. Als je denkt dat je een perfecte foto hebt gemaakt en hij wordt afgewezen, voel je een mix van teleurstelling en frustratie. Waarom werd mijn foto niet gekozen? Wat had ik anders kunnen doen? Maar hier zit de waarde: elke afwijzing is een kans om te leren. In plaats van weg te lopen van die frustratie, stel ik mezelf altijd de vraag: wat kan ik hier van leren?

Het dwingt me kritisch te kijken naar mijn werk. Ik analyseer de afwijzingen en vraag me af of de compositie beter kon, of het verhaal dat ik wil vertellen niet duidelijk genoeg was. En als ik er niet uitkom, vraag ik meer feedback. Dit helpt me niet alleen als fotograaf te groeien, maar ook als mens. Ik word geduldiger, zelfkritischer en scherper. En ja, ik heb het lastig als er drie afwijzingen na elkaar komen, of als het écht een favoriete foto is. Natuurlijk deel ik trots mijn awards op social media, maar voor je opgeeft…

Mijn eerste drie foto’s werden afgewezen. Ik vond het zo lastig om niet opgeven. Maar van de zeven foto’s die nu geplaatst zijn, heb ik voor vier een award ontvangen. En voor je nu denkt: zij kan makkelijk kletsen. Naast die zeven publicaties, heb ik totaal tien afgewezen foto’s. Maar ik zet door. Want ik wil leren en groeien, altijd. En soms, soms ben ik het er gewoon niet mee eens. Want ik volg wel mijn eigen pad. natuurfotografie hoort bij mijn morele ambitie. Anderen laten zien hoe mooi en kwetsbaar de natuur is en zorgen voor verwondering en verbinding. Want alleen wat je kent en waarvan je houdt bescherm je.

Afwijzing laat groeien

De link met schrijven

Net als bij fotografie, krijg je als schrijver ook te maken met afwijzingen. Schrijf je een boek, dan is de kans groot dat uitgevers het meerdere keren afwijzen voordat het misschien wordt geaccepteerd. Elke afwijzing voelt als een klap, maar net als bij fotografie moet je leren om die klappen te incasseren. De vraag die ik mezelf altijd stel, zowel bij schrijven als fotografie, is: wat leer ik hiervan?

Misschien moet ik mijn verhaal anders structureren. Misschien moet ik iets meer aandacht besteden aan mijn personages of aan de stijl van mijn schrijven. En schrijf je non-fictie? Heb je dan wel de juiste ideale lezer gekozen, klopt de structuur, kies ik de juiste uitgeefvorm?
Door afwijzingen te accepteren en ervan te leren, groei je. Het maakt je werk sterker, dieper en uiteindelijk succesvoller. En net als bij fotografie helpt opleiding, buddy’s en een (schrijf)coach.

Daag jezelf uit

Iedere afwijzing is een stap dichter bij verbetering. Of het nu in fotografie of schrijven is, het belangrijkste is om niet op te geven en te blijven leren. Zie afwijzingen als een kans om jezelf opnieuw uit te dagen. Elk obstakel op 1x.com of in de schrijverswereld is een kans om te groeien.

Benieuwd naar mijn foto’s? Bekijk mijn werk op mijn 1x profiel.

Ik wil verhalen vertellen, verbinden en vooral verwonderen.