Laat je lezers niet lijdenVroeger werkte ik bij een bank. Ik schreef ‘geachte’ als start van een brief en ik eindigde met ‘hoogachtend’.

Indien u geschikt wordt bevonden, wordt u binnen een week uitgenodigd.

of

Uw vakantiedagen worden aangepast.

Ben je er nog?

Het is lastig om zo je aandacht vast te houden.
Laat je lezer niet lijden. Verleid je lezer om verder te lezen en neem hem bij de hand door actief taalgebruik.

Schrijf actief

Als ik feedback geef op een manuscript, schrijf ik bijna altijd in de kantlijn: De lijdende vorm dient vermeden te worden.
Want ik wil dat mijn klanten actief schrijven en verbinding zoeken met hun ideale lezer. En bij de lijdende vorm schrijf je formeel en onpersoonlijk, het is passief en afstandelijk. Bovendien leest het heel stroef.

Wie houdt er van jou?

lijdende vormBij de lijdende vorm weet je wel wat er wordt gedaan, maar niet door wie. Voorbeeld. Het is prima als je een brief krijgt waarin staat dat er geld wordt teruggestort door de belasting. Je hoeft dan niet te weten wie het doet en blij ben je toch al. Maar stel je komt thuis, en je partner zegt: “Er wordt van je gehouden.” Voel je je dan geliefd? Want is dat de hond, je moeder of toch je partner zelf? ‘Ik houd van jou’ is toch veel duidelijker en persoonlijker?

Dus wil jij dat je ideale lezer erkenning en herkenning voelt in je boek? Schrijf dan actief. En zorg dat jij de lijdende vorm vermijdt.

Tip: Lees het laatste hoofdstuk van je boek hardop voor. Waar kun jij de lijdende vorm vermijden? Let vooral op het werkwoord ‘worden’. Deel een voorbeeld onder dit blog.