Met Matthijs of Humberto aan tafel?Ze zit tegenover me aan de keukentafel. Want haar boekidee is niet geschikt voor een openbare gelegenheid had ze gezegd. Ze begint tegen mij te praten. Ik luister bijna ademloos. En dat is normaal lastig als ADHD’er.

‘Wat een verhaal’, zeg ik en leun achterover. ‘En het is zo actueel’.

Mijn lichaam ademt succes

Even sluit ik mijn ogen. Ik zie het voor me. Samen bij Matthijs of Humberto Tan. Dit boek is een doorbraak! Hier gaat de pers op duiken. Wat een droomklant.

Ze is onzeker en heeft veel hulp nodig. Maar daar ben ik goed in. Samen maken we hier een mooi boek van.

Maar hoe ga ik dit oplossen? Hierna kan ik het werk niet meer aan. Ik droom weg.

‘Wat denk je?’, zegt ze aarzelend.

Ik ben weer terug op aarde. Mijn lichaam ademt succes. Ik zie, ruik en ik voel het.

Maar dan wint mijn professionaliteit het. Ik ben weer dé kleurrijke schrijfcoach. Want het gaat om de auteur, veel media-aandacht zorgt vaak voor succes, maar soms ook voor veel onrust. Wil je alles wel delen? Is dat het je waard?

Goud in handen

Ik leg haar uit dat ze goud in handen heeft. Dit boek wordt een bestseller, de media gaat hier van smullen. Nu is dat niet haar doel, ze wil gewoon haar kant van het verhaal kwijt. En media-aandacht is er al genoeg. Dan vraag ik haar wat haar gezin van haar boekidee vindt. Ze hebben het al besproken, maar ik vraag me af of ze beseffen wat het effect van dit boek is.

En dan is er nog een aandachtspunt. Er zal nog meer onderzoek komen. Welk risico lopen andere betrokkenen, al gaat het boek niet over hen?

Ze knikt.

We praten samen verder over het boekidee en de structuur van het boek. En daarna stuur ik naar huis met de opdracht om heel goed te bedenken en voelen wat nu de beste keuze is. En ik zwijg en wacht. Ik weet wat ik zou doen.

Matthijs of Humberto

Twee weken later gaat de telefoon. Ze heeft er goed over nagedacht en er met haar kinderen over gesproken. Het boek komt er niet. Ik moet even slikken, maar we zijn het eens. De gevolgen zijn te groot. Ik wens haar sterkte.

Dag Matthijs of Humberto. Misschien tot een andere keer.

Heb jij goud in handen?

Wil jij advies over jouw boekidee? Reserveer een gratis boeksessie en je krijgt twee tips. Of boek meteen een boekstrategiegesprek, dan gaan we samen aan de slag.