Mijn jurken hangen op kleur - structuur van je boekIk ben niet de meest gestructureerde persoon. Ik ben mijn leesboek, sleutel of mobiel regelmatig kwijt. Mijn administratie wordt al snel een berg op instorten. Maar mijn jurken hangen op kleur. 52, een voor elke week. Hoewel ik natuurlijk elke dag een andere aan trek. Die structuur zie ik ook graag terug in je boek. Want een boek is niet een verzameling woorden, maar start met je boekplan.

Wat is het voordeel van structuur?

Als ik ’s morgens, meestal ’s avonds al, voor mijn kast sta, dan bedenk ik eerst wat ik ga doen. Welke jurk past daarbij en welke kleur? Ik leg dan ook meteen de juiste accessoires klaar. Al die jurken netjes op kleur, het zorgt voor overzicht en rust in mijn hoofd. Dat vind ik fijn en het scheelt me veel tijd. Ik kan alles makkelijk vinden.

Natuurlijk kan ik ook alles gewoon op een hoop gooien, maar dan mis ik altijd net dat ene kledingstuk dat ik vandaag aan wil. En dan loop ik natuurlijk met een gekreukelde jurk.

Structuur in je boek

Zo werkt het ook met je boek. Je hebt een boekidee. Nu kun je natuurlijk meteen gaan schrijven. Je creëert dan een hoop woorden, maar om een goed boek te schrijven voor je ideale lezer, heb je structuur nodig. Maar hoe doe je dat dan?

Een boekplan (blauwdruk) van je boek

De structuur van je boekEen boekplan/blauwdruk is de basis van je boek. Je denkt vooraf na over wat en wie je wilt bereiken. Dit gaat je een hoop tijd en dus geld schelen en het werkt ook door voor je boekpromotie. En ook een uitgever ga je eerder overtuigen als je vooraf goed nagedacht hebt over de structuur, wie je wilt bereiken en hoe. Dus ga je aan de slag met de stappen van je boekplan.

  • Je ideale lezer
  • Je onderwerp c.q. thema en de afbakening
  • Je achterflaptekst
  • De vorm en insteek
  • De structuur/hoofdstukindeling

Als je dat op papier hebt, heb je je raamwerk klaar. De kans is groot dat er nog wijzigingen komen, maar de rode lijn is er.

Boekplan banner

 

 

Je schrijfplan

De volgende stap is je schrijfplan. Wat ga je schrijven en wanneer? En wat is je deadline? Dit geeft je overzicht en het zorgt ervoor dat je weet waar je naar toe werkt.

Dit lijkt een hoop werk, maar als je de juiste stappen zet en de hulp hebt van een goede schrijfcoach dan schrijf je erna in een flow.

Een kick-start voor je boek

Hoe zorg je nu voor die goede basis? En hoe bepaal je je deadline en de stappen die er zijn? Ik ga je daarmee helpen tijdens mijn training Jouw boekplan en schrijfplan voor een kick-start van je boek. Want misschien hangt jouw kleding daarna nog steeds niet op kleur, de structuur voor je boek is dan wél klaar! En dat is de basis van je boek.

p.s. de boekenkast is van een vriendin. Mijn boeken staan op soort.

Ik wil een boek- & schrijfplan…