Als schrijven niet lukt

Als schrijven niet lukt!

Je hebt alle tips opgevolgd, je start ’s morgens al met schrijven, social media staat uit, er branden kaarsjes, en er klinkt een zacht muziekje. Geweldig! Nu komt die flow op gang natuurlijk…Alleen, je papier of scherm blijf leeg. Help! Wat doe je nu?

Ga je je nu vreselijk druk maken, die laatste reep chocola opeten, of gooi je je boek in de kast? Ik zeg: “Het hoort bij je schrijfproces, en het gaat over. Ga iets anders doen!”

Staren naar dat lege scherm

Staren naar dat lege scherm

Staren naar dat lege scherm

Ook tijdens mijn schrijfvakantie met Ingrid Smit op Mallorca overkwam het mij. De zon kwam op en ik zat achter mijn laptop met een espresso. De katten speelden met hun brokjes en ik had een blanco hoofdstuk geopend in Scrivener. Twee uur later was het tijd voor het ontbijt, en had ik 200 woorden geschreven. Dat kan, want schrijven is ook schrappen, maar zelfs zover was ik niet gekomen. De andere ochtenden had ik 1500 tot 2000 woorden op papier gezet. Ja, ik ben een ochtendmens, dus al voor het ontbijt. Niets fijner dan vroeg in de ochtend eerst schrijven en dan wandelen. Dat heb je dan al mooi bereikt.

Ga iets anders doen

Na ons ontbijt staarde ik weer naar het scherm, en besloot na een half uur om Scrivener af te sluiten. Iets wat ik natuurlijk al veel eerder had moeten doen. En ik schreef daarna in een half uur een blog over: wat als het schrijven niet lukt ;-) Voor mij is dit vaak een goede oplossing: ik ga iets heel anders schrijven, iets wat ik snel kan afronden.

Wandelen voor inspiratie

Bloemenweides Mallorca

Bloemenweides op Mallorca

Omdat het ook bij Ingrid Smit die dag minder ging met schrijven, besloten we te wandelen langs de prachtige bloemenweides van Mallorca. Tijdens dat uur bespraken we nieuwe hoofdstukken van ons boek en zaken waar we tegenaan liepen, en natuurlijk hadden we het ook over boekpromotie. Een stroom ideeën kwam op gang. Bewegen, natuur en sparren. Deze combinatie is een uitstekende oplossing als je vast zit tijdens het schrijven. Als je de dagelijkse beslommeringen even loslaat, en ook je boek, ontstaat er weer ruimte in je hoofd voor inspiratie en creativiteit.

Weer inspiratie…

Schrijven op Mallorca

Schrijven op Mallorca

Na de wandeling hebben we de nieuwe invallen op papier gezet en nog even verder geschreven. En ook het weer werkte mee, want de volgende dag was het bewolkt en ging het regenen. Toch gingen we die dag ook weer wandelen. 2500 woorden stond er op mijn teller aan het eind van die middag. Tijd voor een wandeling naar het dorp en wat eten op een terras. En ook Ingrid Smit schreef uiteindelijk haar boek ‘De kracht van diabetes‘.

In mijn blog geef ik je 10 tips om in de flow te komen tijdens het schrijven.

Wil je ook meer inspiratie voor het schrijven? Bestel hier mijn boek.

Hoe kom jij weer in de flow als je vastloopt tijdens het schrijven? Ik hoor het graag!