Verliefd op je boekideeHet is een gewone dag. Je bent op je werk, op vakantie of wandelt in het bos en ineens overvalt het je, je boekidee. Kriebels in je buik, je bent verliefd. Waar komt dit ineens vandaan? Je krijgt het niet meer uit je hoofd. ‘s Morgens als je wakker wordt is het er weer en gedurende de dag groeit het. Je leeft op een roze wolk. Dit wordt een geweldig boek!

Klopt je gevoel?

Na een paar dagen slaat de twijfel toe. Zit er wel iemand op jouw boek te wachten? Er zijn al zoveel boeken over jouw onderwerp of thema geschreven en kun je eigenlijk wel schrijven?

Je bespreekt het met een vriendin die meteen begint te juichen en zegt dat jij een geweldig boek gaat schrijven. De volgende dag vertel je het aan een collega.
‘Ach, het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een boek wil schrijven.“ Hij haalt zijn schouders op.
Zie je wel, het was slecht idee. Je kunt beter een blog schrijven of zo.

Toch laat het boekidee je niet los. Als je een slok van je koffie neemt, is het er weer en tijdens een vergadering maak je stiekem notities. De vraag is nu of het bij verliefd zijn blijft.

Een prille romance

Je koopt het mooiste notitieboek dat je kunt vinden en maak een bestand aan op je computer. Je boekidee groeit. Om ervoor te zorgen dat je de kern van je boek duidelijk krijgt, start je met je boekpitch. Je herschrijft hem meerdere keren en zet hem in je mobiel en plakt hem op je whiteboard. Een prille romance is gestart.

Je bent vol enthousiasme. De eerste achterflaptekst staat op papier en je werkt aan je boekplan. De grove structuur staat al. Nu ga je bepalen hoe je je verhaal gaat vertellen. Je probeert elke dag iets te schrijven en zeker in het weekend.

De eerste verwijten

En dan slaan de twijfels weer toe. Is jouw boek wel interessant genoeg? Klopt je structuur en zou je het niet anders moeten aanpakken? Je legt je schrijfboekje in een la. Je wilt eerst nadenken of dit de juiste manier is, of je wel een boek wilt schrijven. In het begin was je zo enthousiast, maar juist daar waar je zo blij van werd, irriteert je nu. Misschien moet je het maar opgegeven.

Als je een hele tijd later de la van je bureau opendoet, kijkt je schrijfboekje je verwijtend aan. Je pakt het op. Wat een mooi notitieboek is het toch, je bladert er in en bij sommige zinnen begint het weer te kriebelen. Zou je dan toch?

De start van een serieuze relatie

Je besluit om een professional in te schakelen, om zo samen te kijken of jullie relatie wel levensvatbaar is een boekstrategiegesprek lijkt je een goed idee