Wat is het pad voor jouw boekAls natuurliefhebber wandel ik vaak in het bos. Soms met een doel, bijvoorbeeld om de 10000 stappen te halen voor mijn gezondheid, met als stimulans mijn Fitbit. Of de route naar het pannenkoekenrestaurant met mijn dochter. Andere keren loop ik doelloos in het bos, luister ik naar de vogels, of schrijf ik.

Ik weet mijn pad

Ik heb altijd mijn doel voor ogen. Een deadline voor een non-fictieboek en daarna weer fictie. De structuur is mijn start en de achterflap mijn baken. Ik weet mijn pad.

Maar natuurlijk zijn er ook hindernissen. Ik raak mijn focus kwijt, iets anders vraagt mijn aandacht. Of ik twijfel of er wel iemand op mijn boek zit te wachten. Zo gaat het. Soms wordt een pad verlegd of valt er een boom precies op de route.

Wat is jouw pad?

Hoe is dat voor jou? Ga je in het wilde weg lopen? Begin je met lopen en zie je wel waar je uitkomt? Of volg je strikt een wandelroute?

Een andere optie is met een gids wandelen. Dan weet je waarom die boom daar op de grond moet blijven liggen of waarom jouw verhaal niet loopt. Er is geen goed of fout. Het gaat om wat voor jou werkt.

Mijn tip?

Luister naar de gids. Lees de bordjes of volg de route, maar wijk af als dat voor jou juist voelt.