Wat zijn jouw rituelen bij het schrijven van je boek?Sporters hebben rituelen voor een wedstrijd, maar schrijvers hebben ze ook. Als ik ga schrijven, ruim ik eerst al mijn andere werkspullen op, in een la. Mijn werkblad moet leeg zijn en schoon. Er staan altijd bloemen op tafel en als ik ga schrijven steek ik ook kaarsjes aan. Helpt het mij bij het schrijven? Geen idee.

Heeft het zin, je eigen rituelen bij het schrijven? Ik weet het niet. Ik heb geen onderzoeken hierover kunnen vinden. Maar wat je doet, is kiezen voor een mindset bij het schrijven. Je vertelt jezelf: en nu is er alleen ruimte om te schrijven. Mij helpt het om te focussen op mijn boek.

 

Hoe doen andere schrijvers dat?
Enkele voorbeelden uit het boek Dagelijkse rituelen van Mason Currey. Het bijzondere aan dit boek is dat Currey een deadline moest halen. Hij had nog niets op papier en begon zijn blog met gewoontes van creatievelingen. Uiteindelijk werd het een boek.

Met een ritueel zit ik goed. Veel schrijvers staan vroeg op om meteen te gaan schrijven. Anderen hebben hele bijzondere gewoontes. Veel auteurs drinken liters koffie en vaak vervangen ze dat ‘s avonds door alcohol. Een ander ritueel is wandelen, omdat bewegen in de natuur zorgt voor inspiratie. Dat is voor mij erg herkenbaar. Dit zijn de normale voorbeelden.

Wil je weten welke schrijver zijn kleding aan zijn bediende gaf, zodat hij niet het huis uit kon en door moest schrijven? En wie er alleen in een aftandse motelkamer schreef? Lees dan het boek  Dagelijkse rituelen.

Wat zijn jouw rituelen? Deel ze onder dit blog.