7 verkoelende boeken tijdens een hittegolfHet is warm, erg warm. Ik ben een zomerkind, maar in Nederland is die warmte anders. Drukkend en klammig. De zomervakantie is dit jaar natuurlijk toch al wat vreemd, dus ontdek ik nieuwe plekken in Nederland en schrijf en lees. En het liefst buiten in de schaduw onder een boom, met mijn voeten in een bak koel water en mijn dopper bij de hand en natuurlijk een boek. Want lezen kan ook erg verfrissend werken. Ik maakte een lijstje  voor je met zeven verkoelende boeken.

Lezen is altijd heerlijk, maar in de zomervakantie heb je er waarschijnlijk meer tijd voor. Maar wat nu als het heel warm is? Dan lees je een van deze verkoelende boeken…

7 verkoelende boeken:

1 De sneeuwtijger van Desmond Bagley

Een afgelegen mijndorpje in de bergen van Nieuw-Zeeland…
Plotseling is  er een lawine, de Sneeuwtijger. In één seconde wordt het hele dorp van de aardbodem weggeveegd. Overlevenden, meegesleept door gevoelens van woede, jaloezie en hebzucht naar macht, verdenken Ian Ballard, beheerder van een goudmijn voor een miljardenconcern.

Ian Ballard zal moeten bewijzen dat hij onschuldig is, dat zijn beslissingen juist waren. Slechts met hulp van Mike McGill, een poolexpert, en van de verleidelijke Liz Peterson, moet hij voor de rechters zijn onschuld bewijzen.

Bevroren in de bus
Heel lang geleden las ik dit boek in de bus op weg naar mijn oogarts. De sneeuw omringende mij en bulderde door de bus. Ik zat vast gevroren aan mijn stoel. Na het heftigste moment in het boek, keek ik even op en was weer in het nu. De bus stopte op het eindstation. Mijn oogarts zat daar niet. Ik nam de bus terug en bewaarde het boek voor een later moment.

Soms kom ik in verleiding om het boek opnieuw te kopen, maar wat nu als het na al die jaren tegenvalt?

Als je het van dit boek niet koud krijgt…

2 Sneeuw van Bernlef

Op een eiland voor de westkust van Zweden verliest een man zijn vrouw door een auto-ongeluk. In hun peilloze verdriet komen de man en zijn dochter nader tot elkaar en betreden verboden gebied. Bernlef beschrijft deze schrijnende geschiedenis van liefde en gemis in een stijl die even kaal is als het landschap waarin het verhaal zich afspeelt.

Dromen van sneeuw
Het verdriet en de omgeving omringen je. Over sneeuw lezen tijdens een hittegolf is prettig. Ik las veel boeken van Bernlef, persoonlijk vind ik veel van zijn andere boeken beter. Maar wie droomt er nu niet van sneeuw?

3 Leven met wind wind mee Jelle Hermus

In dit boek lees je hoe je de kwaliteit van je leven drastisch verbetert met één simpele gewoonte die alles verandert. Na zijn succesvolle debuut ‘Steeds leuker‘ gaat de auteur in dit praktische boek een stap verder en een laag dieper. Leer over scheten, meditatie en de kracht van innerlijke rust. En laat je meenemen op reis langs een simpeler leven vol kalmte, compassie en dolle pret. Want het leven hoeft niet zo moeilijk te zijn. En zodra je leert om je eigen drama te verminderen, kun je zomaar met een wezenloze glimlach op je snoet over straat lopen. Best fijn.

Verfrissende wind
De boeken van Jelle Hermus herlees ik regelmatig. Ik leende zijn eerste boek ooit aan iemand uit en kreeg als reactie ’Het boek staat vol met open deuren, dit weten we allemaal al.’ En ik ben het er mee eens. Veel wist ik al. Maar is een open deur genoeg? Je moet er wel doorheen gaan. Dus heb je tijdens je vakantie behoefte aan een verfrissende wind? Dan is dit een lekker leesbaar boek met fijne tips.

4 De ijstweeling van S.K.  Tremayne

Een van Sarahs dochters sterft. Maar wie van de twee? Een jaar nadat een van hun identieke tweelingdochters, Lydia, door een ongeluk overlijdt, verhuizen Angus en Sarah Moorcroft naar een klein Schots eiland dat Angus van zijn oma heeft geërfd, in de hoop hun verwoeste leven weer op te pakken. Maar wanneer hun andere dochter, meent dat ze haar identiteit hebben verwisseld, stort hun wereld opnieuw in. Als de winter oprukt, en Angus voor zijn werk op het vasteland moet verblijven, lijkt het verleden Sarah in te halen. Wat is er nou echt gebeurd?

Kun je nog slapen?
De titel, de cover en het weer op het kleine schotse eiland zullen je verkoelen. Deze zomer las ik eindelijk dit boek. Ik had er zoveel van gehoord. Maar eerlijk gezegd kreeg ik het er af en toe ook erg warm van. De ijstweeling is erg spannend. Lees het niet als je laat in de avond alleen buiten bent, omdat de temperatuur eindelijk prettig is. Je wilt daarna ook nog slapen..

5 Tussen de leugens van Michelle Adams

Na een ongeluk komt Chloë bij in een ziekenhuis. Haar geheugen is verdwenen. De mensen aan haar bed zeggen haar ouders en zus te zijn. Zij vertellen haar de details van haar leven. Maar of dit klopt…?

Chloë Daniels komt bij in een ziekenhuis, haar geheugen verdwenen, geen idee hoe ze er beland is. Ze herkent de mensen aan haar bed niet, ze weet haar eigen naam niet. Terwijl ze langzaam herstelt, vullen haar ouders en haar zus haar geheugen in met details over haar succesvolle carrière, haar huis aan de kust en het bijna fatale auto-ongeluk. Maar Chloë krijgt het gevoel dat ze dingen voor haar verborgen houden en ze is vastbesloten de waarheid te achterhalen…

De waarheid?
De cover laat mij dromen over afkoeling in zee. Maar daar kies ik dit jaar even niet voor. De natuur is ook verkoelend en mensenmassa’s vermijd ik ook zonder corona. Dus duik ik alleen in mijn fantasie in het zoute water deze vakantie en probeer ik te ontdekken, wie nu wel de waarheid spreekt in dit boek.

6 Dochter van Rosamund Lupton

De Britse Yasmin en haar dove dochter Ruby ondernemen een wanhopige tocht door de eeuwige nacht van het poolgebied. Na hun aankomst in Alaska krijgt Yasmin te horen dat haar man Matt is omgekomen bij een ramp in het verre noorden. Yasmin kan dit niet geloven en trekt met Ruby door het barre winterlandschap, op zoek naar antwoorden.

Terwijl ze schuilen voor een dodelijke sneeuwstorm, realiseert Yasmin zich dat ze ook bedreigd worden door menselijk gevaar. Met niemand anders op de weg die hulp kan bieden, trekken ze verder naar het noorden; alleen en doodsbang, door de extreme kou van de eindeloze poolnacht.

Gebarentaal
Ik ben nu halverwege met lezen van dit boek. Het is even wennen, omdat het perspectief steeds wisselt. De hoop, de ijskou, de berichten van het dove meisje en de gebarentaal zorgen voor een bijzondere sfeer. Als ik klaar ben met dit blog, ga ik snel verder lezen.

7 Water van Alok Jha

Hoe één molecuul jou verbindt met alles en iedereen en de rest van het heelal

Het waterboek laat je kennismaken met de meest fascinerende en mysterieuze vloeistof van ons universum. Water is overal: in de cellen van ons lichaam, in de lucht om ons heen, en in de oceanen, meren en rivieren. Water leeft in onze verhalen, inspireert onze kunstwerken en beïnvloedt onze economie. Water vormt de rode draad in ons bestaan en toch denken we er zelden bewust over na.

Water, voor ons zo gewoon en alledaags, blijkt eigenaardig en tegenstrijdige eigenschappen te bezitten. Op kamertemperatuur zou water bijvoorbeeld een gas moeten zijn en ijs zou moeten zinken in plaats van drijven. Water houdt meer warmte vast dan enige andere stof op aarde en er blijken zestien verschillende vormen van ijs te bestaan, waarvan wij er op aarde maar één kennen.

Verkoelend boek
Er staat ook nog een verkoelend boek op mijn verlanglijstje. Ik kan over het boek  Water nu dus nog weinig zeggen. Behalve dat ik nu de hele dag aan water denk om te drinken of in het water duik. Dus ik wil hier heel graag meer over lezen.

Welk boek verkoelt jou?

Weet jij nog een verkoelend boek? Deel het onder mijn blog.