In welke fase zit jij nu bij het schrijven van je boek? 

 1.  Je hebt een geweldig boekidee 
 2. Je worstelt met je verhaallijn of structuur 
 3. Je start langzaam met schrijven 
 4. Je schrijft in een flow 
 5. Je loopt halverwege vast 
 6. Je ziet het eindresultaat weer voor je 
 7. Je eerste manuscript is af, je twijfelt. 
 8. Je boek is af! Je voelt je geweldig 
 9. Je wacht met spanning op de eerste recensies 

Een boek schrijven dat doe je niet zomaar

Een boek schrijven is een heel proces waarbij je allerlei fases doorloopt. En die zijn behoorlijk universeel. Veel van mijn klanten komen voor het eerst bij mij rond fase 2. En nummer 5 die zie ik al van tevoren aankomen. Meestal zie ik het eindresultaat van het boek dan al voor me, maar de auteur nog niet. Daar kan ik dan bij helpen. Tussentijds geef ik feedback, stuur ik bij en motiveer ik je om te blijven schrijven. En bij fase 7 ga ik aan de slag met een manuscriptbeoordeling.

Zodra jij klaar bent met herschrijven, begeleid ik je ook graag naar een uitgever. Tijdens de boekpresentatie trek ik mijn mooiste jurk voor je aan. Je hebt het maar gedaan. Natuurlijk zijn we al gestart met de boekpromotie, maar rond je boekpresentatie is wel het hoogtepunt. Ook vragen om recensies hoort daarbij. 

De fases van een boek schrijven

Wat zijn de 9 fases bij het schrijven van een boek? 

 1. Je hebt een geweldig boekidee
  Wat heerlijk, want daar zat je op te wachten. Nu kun je meteen gaan schrijven. Wacht even, kijk eerst naar de structuur van je boek. Voor wie ga je het schrijven? En hoe ga je je verhaal vertellen? En als je fictie schrijft, zijn de belangrijkste verhaallijnen en je personages dan al duidelijk? Als je een gratis boeksessie bij mijn inplant geef ik je twee tips voor je boek. 
 2. Je worstelt met je verhaallijn of structuur
  Voor je gaat schrijven is het belangrijk dat je weet wie je ideale lezer is en hoe je je verhaal gaat vertellen. Daaruit ontstaat de structuur. Schrijf je fictiedan werk je nu je personages uit en misschien wel je hele plot. Dit is een belangrijk moment, hier leg je de basis voor je boek. Kun je hier hulp bij gebruiken? Plan dan een boekstrategiegesprek met mij in. Dan gaan we anderhalf uur samen aan de slag. 
 3. Je start langzaam met schrijven
  Als je weet waar je naar toe wilt, kun je gaan schrijven. Waarschijnlijk gaat dit nog langzaam en twijfel je regelmatig. Maar vertrouw op jezelf. Heb je voor een van mijn schrijfcoachtrajecten gekozen? Dan geef ik je hier graag een duwtje in je rug. 
 4. Je schrijft in een flow
  Ineens is het er. Je schrijft en schrijft heerlijk in een flow. Hoe dat komt? Vaak is het niet te grijpen, maar stap 2 helpt er wel bij. Geniet ervan en reserveer voldoende tijd om te schrijven. 
 5. Je loopt halverwege vast
  En dan ineens is het voorbij. Je weet niet meer hoe je verder moet. Je loopt helemaal vast, twijfelt over de huidige structuur of zelfs je hele boekidee. Zit er iemand op jouw boek te wachten? Kun je überhaupt wel schrijven? Leg je boek nu niet weg. Dit is zo herkenbaar. Ik zie dat bij al mijn klanten. En ik zie dan wel altijd het eindresultaat voor ogen. Je komt hieruit. Spar met mij als je schrijfcoach, bespreek het met je ideale lezer. Geef het even de tijd. Het komt goed. 
 6. Je ziet het eindresultaat weer voor je
  De deadline nadert en je schrijft lekker door. Wat fijn dat je het niet opgegeven hebt. Geef jezelf maar een schouderklopje, je krijgt er ook een van mij. 
 7. Je eerste versie van je manuscript is klaar. 
  Nu ontvang ik het graag voor een manuscriptbeoordeling. Ik lees je boek dan minimaal tweemaal helemaal door en geef je feedback. Dit bespreken we persoonlijk of tijdens een skypegesprek. Hierna kun je gaan herschrijven. Je kunt het ook nog door proeflezers laten lezen. Deze feedback is anders, maar die neem je ook mee. Hierna gaat het naar de uitgever of naar de redactie. Je wilt geen fouten in je boek. Dit een hele spannende fase, want nu gaan er professionals naar kijken. Geloof me, ook ervaren auteurs vinden dit een lastig moment. Ineens slaat de twijfel weer toe.  
 8. Je boek is af. Je voelt je geweldig!
  Het is nu tijd voor je boekpresentatie. Geniet ervan. Ik sta graag in mijn mooiste jurk naast je. Je hebt het maar gedaan. Nu heb je een boek met jouw naam erop in je handen. Hoe voelt dan nu? Het was het allemaal waard toch? Maar het is nog niet over. Er komt nog een heel traject. 
 9. Je wacht met spanning op de eerste recensies.
  Je hebt je boek geschreven om de wereld een beetje mooier te maken. Om de lezer even weg te halen uit het leven van alle dag of om de lezer nieuwe stappen te laten zetten voor zijn persoonlijke of zakelijke succes. Nu wil je je boek natuurlijk wel verkopen. Alleen dat gaat niet vanzelf. Daarvoor zul je je op je boekpromotie moeten storten. Als wij samen aan je boek gewerkt hebben, zijn we vanaf de start van je boek al bezig met je boekmarketing. Maar het hoogtepunt ligt natuurlijk wel rond het verschijnen van je boek. En recensies vragen, boekenbloggers en de pers benaderen hoort daar ook bij. En ja er zullen ook tegenvallende recensies zijn. Neem dat niet persoonlijk. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Maar wel voor de mensen waarvoor jouw boek bedoeld is. 

 

En bij je volgende boek start het allemaal weer opnieuw. Dat doe ik natuurlijk weer graag samen met jou.

In welke fase zit jij? Laat het me weten onder dit blog. En wil je dat ik met je meedenk? Reserveer dan een gratis boeksessie of neem contact met me op.