Geef eens een boek met KerstCadeaus onder de kerstboom. Bij ons was dat een traditie en dat is het nu ook in mijn gezin. De geur van onze adoptiekerstboom, de lichtjes in de boom en de huisjes en cadeaus eronder. maar ik geef toe, met twee tieners in huis is een cadeau bedenken steeds lastiger. Maar nu las ik van de week ergens iets over Jólabókaflóðið. Wat zeg je? Nu heb ik eerlijk gezegd geen idee hoe je dat uitspreekt. Maar ik weet nu wel wat het betekent en dat ga ik je uitleggen.

Geef een boek voor Kerst

Met een schrijfcoach en een snelleesexpert in huis ontkomen de kinderen er niet aan. Zonder boeken kunnen we niet. Of ze nu in de boekenkast staan, op de ereader of dat we ze kunnen horen. En nu las ik van de week iets over Jólabókaflóðið een IJslandse traditie waarbij je elkaar boeken geeft op kerstavond, veel boeken en tweedehands mag ook. En daarna ga je met het hele gezin lezen. Heerlijk toch. Dit is echt een traditie voor ons.

Waarom zou je een boek geven?

 1. Je leert over een andere tijd als je een historische roman leest, zoals ‘Marjanne, stoer wijf’, dat zich afspeelt in het oude Dordrecht.
 2. Ben je ondernemer? Dan kan het juiste boek jou helpen om je werk beter te structureren en te stoppen met uitstellen, zoals Morgen doe ik het, anders.
 3. Andere boeken raken je in je hart, omdat je eindelijk erkenning voelt voor jouw gevoel of situatie. Zoals Hartmama of Ben ik nu gek?
 4. Maar ook je levensstijl veranderen en je gezondheid verbeteren is een optie. Soms voor een specifieke doelgroep zoals #Klein van Olivia Wong. Maar je kunt het ook breder aanpakken en werken aan je BV IK. Wil je ook aan de slag met je werksituatie? Start dan met 10 gezonde werkgewoontes.
 5. Bij de feestdagen hoort ook lekker ontspannen en in een hoekje op de bank of voor de open haard kruipen en wegdromen in een boek zoals met Geheim akkoord of eenverhalenbundel als Paal 15.
 6. Kies je voor een autobiografie? Dan duik je in het leven van een ander. Bijvoorbeeld met Onbeperkt gelukkig met een beperking.
 7. Een spannend boek zorgt ervoor dat je even helemaal nergens meer aan denkt. Wil je blijven lezen dan is de C-Serie van Esther van der Ham een cadeau voor jezelf of de ander.
 8. Is het tijd om volgend jaar de sprong te maken naar een andere baan of om een onderneming te starten? Dan mag Spring, werken in verbinding met jezelf niet onder de boom ontbreken.
 9. Is 2020 het jaar van jouw nieuwe huis of verbouwing? Zet dan Meer dan een dak boven je hoofd op je verlanglijst. Een goede voorbereiding scheelt je veel tijd en energie.
 10. Zoek je een boek voor de kleintjes? Als de kleurrijke schrijfcoach zou ik gaan voor De koningin met groen haar of De elfenmeisjes.
 11. Wil je dat volgend jaar jouw boek onder de kerstboom ligt? Dan kun je niet zonder de Boekplanner en het boek ‘Zorg dat jouw boek er wél komt’.

Welk boek ga jij geven voor Kerst? Voor jezelf kopen mag natuurlijk ook. Laat je het weten onder dit blog?