Hoe doe jij dat nu, een boek schrijvenRegelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe doe jij dat nu, een boek schrijven? In 2018 verschenen ‘de Boekplanner – 52 weken focus op je boek’, ‘Zorg dat jouw boek er wél komt – tips en trucs van experts’ en een kort verhaal in de verhalenbundel ‘Paal 15’. En volgende week gaat mijn boek over schrijfinspiratie naar de uitgever en start ik met een nieuw boek. Hoe doe ik dat nu naast alle werkzaamheden van mijn bedrijf en een gezin met twee pubers?

1. Schrijfinspiratie

Ik heb een bruishoofd en zit altijd vol met ideeën. Dat is fijn, want ik heb dus ook altijd schrijfinspiratie. Er is ook een valkuil, want ik heb meerdere boekideeën en ondertussen ploppen er weer nieuwe blogs op of workshops voor klanten. Daarom verplicht ik mezelf tot focus. Ik schrijf één boek tegelijk. En ik ga graag de natuur in. Tijdens het wandelen krijg ik nieuwe energie en weer schrijfinspiratie.

2. Opzet en structuur

Ik ben absoluut niet de meest gestructureerde persoon op aarde, maar bij een boek schrijven is structuur essentieel, dus dat is een van mijn eerste stappen. Ik werk eerst mijn boekplan uit. Heb ik mijn ideale lezer helemaal uitgewerkt, is mijn eerste concept achterflaptekst klaar, dan weet ik hoe ik mijn verhaal ga vertellen. Dan is het tijd voor de hoofdstukindeling. Daarna maak ik een schrijfplan. Pas als de opzet van mijn boek klaar is, ga ik schrijven.

3. Schrijftijd en commitment

Maar voor ik ga schrijven, maak ik eerst een schrijfplan. Want dat is ook een valkuil. Er gaan altijd andere zaken voor. Wat is mijn deadline? Wanneer ga ik schrijven en hoe bewaak ik die tijd? Ik plan schrijftijd in per week. Maar natuurlijk lukt dat niet altijd. Mijn gezin vraagt extra aandacht, of een klant. Soms haalt het leven je even in. Daarom ga ik regelmatig op schrijfvakantie, alleen, maar ook georganiseerd. Die rust en ruimte zorgt ook voor rust in mijn hoofd, veel schrijfmeters en nog meer commitment bij mijn boek.

Wil jij dat ook?

  1. Reserveer dan vast mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie – en met dit boek jij ook’.
  2. Reserveer een boekstrategiegesprek met mij.
  3. Maak tijd vrij voor je boek en reserveer nu meteen je schrijfvakantie.

p.s. Wanneer verschijnt jouw boek?