SchrijfflowOf: Hoe doorbreek je een schrijfblokkade?

Gastblog door Marije van den Bovenkamp

Je hebt je voorgenomen om vandaag echt aan je boek te schrijven. Dus je opent je document, zet je handen boven het toetsenbord en dan… komt er niks. Je leest terug wat je tot nu toe al allemaal op papier hebt gezet, in de hoop om inspiratie op te doen, om weer in die schrijfflow te komen. Maar nog steeds… komt er niets. Wat nu? Het bijltje erbij neergooien? Morgen opnieuw proberen? Nee, want je hebt nu tijd gereserveerd om aan je boek te schrijven. Je wilt die afspraak met jezelf nakomen, toch? Daarom adviseer ik je om iets heel geks te doen. Zodat jij weer in die schrijfflow komt.

Verlaat je computer

Dat voelt misschien heel onlogisch, maar achter je computer heb je al ontdekt dat het vandaag niet gaat lukken. Daarom doe je er goed aan om weg te gaan van die plek. Verlaat je computer, pak een pen, blocnote, of nog beter: een mooi, fijn schrijfboekje waar je blij van wordt. En ga weg, naar buiten. Zoek een fijne schrijfplek, zoals een grand café, buiten op een bankje in het park of in de bibliotheek. Je combineert het nuttige met het aangename en wordt hoe dan ook geïnspireerd.

Vergeet je structuur

Kies één onderwerp uit, ook al is dat chronologisch geen logisch onderwerp op dit moment voor je boek. Kies toch een onderwerp dat je hoe dan ook ergens in je boek wilt behandelen en focus daarop. Vergeet de structuur die je tot nu toe had bedacht dus voor even. Concentreer en focus je enkel op dat onderwerp en ga schrijven/reflecteren. Houd je pen in beweging, schrijf door. Niet stoppen, niet lezen, niet controleren, niet verbeteren. Schrijf je eerste gedachten, associaties en herinneringen op. Je pen mag niet stilstaan. Zo heb je geen tijd voor je innerlijke criticus. Schrijf minimaal 10 minuten achter elkaar door, zonder te stoppen. En je zult zien dat je, doordat je uit je hoofd bent gegaan, tot de kern komt.

Als je dit vaker doet, verzamel je aantekeningen voor je boek. Waarschijnlijk vloeien de nieuwe hoofdstukken uit je pen. Zodra je weer achter je computer zit, kijk je waar (in je boekstructuur) je welke aantekeningen en ‘losse schrijfsels’ je kunt verwerken en toevoegen aan je boek.

Andere dimensie

Schrijven met pen en papier heeft een totaal andere dimensie dan typen. En inmiddels weet ik ook waarom. In een oude Happinez uit 2014 las ik over de reden van het dragen van ringen van vriendschap of trouw, om je ringvinger. Door je ringvinger loopt namelijk de liefdesader, vena amoris, naar je hart. De vriendschap- of trouwring symboliseert hiermee een diep gevoeld verbond met het hart van de ander. En ineens begreep ik waarom het schrijven met de pen in je hand zo’n dieper effect heeft dan typen. Je maakt letterlijk verbinding met je hart! ‘Reflectief schrijven’ noem ik het meestal in mijn trainingen. Het zorgt ervoor dat je niet vanuit je hoofd schrijft, maar vanuit je hart. En dat levert de meest gepassioneerde, echte, pure verhalen op, die de lezer intens boeien.

Onverwachte schrijfinspiratie

Als het schrijven, om wat voor reden dan ook, even niet lukt, verlaat dan je computer, verplaats je naar een andere omgeving. Voor de een werkt de rust van de natuur inspirerend, voor de ander juist een druk en levendig grand café. Kijk wat voor jou goed werkt. Maak je helemaal geen zorgen over het feit dat je geen laptop of tablet bij je hebt op zo’n moment. Het kan juist heel nuttig zijn om af en toe lekker pen en papier te gebruiken. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je zult merken dat je op de meest onverwachte momenten even wat aantekeningen maakt, ten behoeve van jouw boek. Ook op momenten dat je het niet hebt gepland. Want de inspiratie en de ideeën komen vaak onverwacht. Ik zet regelmatig mijn auto even aan de kant van de weg, omdat mijn hoofd uit elkaar knalt van de goede ideeën, of een heel hoofdstuk in mijn hoofd ontstaat. Als ik het op dat moment niet opschrijf, ben ik het daarna kwijt. En dat is zo zonde.

Jammer dan dat je misschien later op die afspraak komt. Want jouw boek schrijven heeft toch de hoogste prioriteit? Jouw schrijfflow dus ook.

Marije van den Bovenkamp is schrijfcoach & tekstschrijver.

Schrijfzin

Schrijfzin

“Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat jij schrijfzin krijgt, dat je er plezier in hebt. Dat je trots bent op het resultaat. En dat jij jouw eigen, authentieke schrijfstijl ontdekt. Ook als jij hebt besloten dat je al het schrijfwerk wilt uitbesteden, kun je bij mij terecht. Dan ben ik voortaan jouw persoonlijke tekstschrijver en redacteur.”

Hoe kom jij weer in de schrijfflow? Laat je het even weten met een reactie hier onder?