Kun jij ontsnappen uit je perfectionisme?

Foto’s Ineke Swart

Op dit moment werk ik aan 2 boeken tegelijk, een non-fictie boek en een fictieboek. Dat non-fictieboek is geen probleem, maar een fictieboek publiceerde ik nog niet eerder. De personages wil ik eerst helemaal uitwerken en daarna moet het plot in grote lijnen duidelijk zijn. Er is natuurlijk ook nog research nodig. En schrijf ik wel vanuit het juiste perspectief? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Herken je dat?

Zit jij gevangen in je perfectionisme?

Heb jij een verhaal, maar komt het maar niet op papier? Of ben je halverwege, maar is altijd weer iets meer nodig? Stap er dan eens uit.

Zit je gevangen in je eigen hoofd? Hoor je de stemmetjes die zeggen dat het wéér niet goed genoeg is?
Gevangen achter je tralies van perfectio­nisme. Je moet het perfecte boek schrijven. Je inspiratie stokt en je doet vooral andere dingen voor je boek dan schrijven. Natuurlijk zijn de stappen voor het schrijven belangrijk. De personages dragen je verhaal en zonder een plot kun je niet bij fictie. Schrijf je non-fictie, dan is de structuur van je boek essentieel en schrijf je wel voor je ideale lezer?
De vraag blijft wel of je nu in de fase van je voorbereiding zit, of dat je uitstelgedrag vertoont.

Een boek schrijven, en vooral publiceren, is spannend. Het is soms tijd voor een pas op de plaats. Stop even en sluit je ogen. Voel. Wat is nu de echte reden? Rem je jezelf af? Of zit je gewoon nog in de eerste fase?

Breek eruit

Blijf je twijfelen? Neem dan contact met mij op. Tijdens een boekstrategiegesprek denk ik met je mee.

Geef je creativiteit ook meteen  de ruimte. Ga aan de slag met mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie‘, en ga spelen met taal. Zodat je weer plezier krijgt en in vrijheid kunt schrijven.