Schrijf jij het perfecte boek?Voor mij ligt een prachtig notitieboek. Op de cover staat een dame in een knalrode jurk. Het boekje glanst. Het roept: schrijf in mij! Dat lijkt me een goed plan. Maar wat? Ga ik het gebruiken voor blogs, voor mijn huidige boek of voor iets anders? Ik doe niets. Het notitieboek is zo mooi. Wat als ik iets verkeerd doe? Herken je dat, die hang naar perfectie?

Het perfecte boek!

Ik spreek een klant. Voor haar ligt de Boekplanner. Hij is leeg.

‘Hoe bevalt de Boekplanner?’ Vraag ik haar.

‘Hij is geweldig. Het is zo fijn en het helpt me echt om meer focus bij mijn boek te houden. Alleen… hij is te mooi. Wat als ik iets verkeerd doe? Dat is zonde. Dus ik schrijf alles over.’

Vol verbazing kijk ik haar aan. ‘Het is een planner. Je mag erin schrijven, tekenen en kliederen. Als je maar schrijft. Hoe is het trouwens met je volgende hoofdstuk?’

Het blijft stil.

De hang naar perfectie

Ik weet het antwoord. De hang naar perfectie belemmert haar. Maar als je het perfecte boek schrijft, heb je geen schrijfcoach nodig. En 100% perfect bestaat helemaal niet. Hoe kom je daar nu uit?

 • Leg de lat lager
  Verwacht iets minder van jezelf en leg de lat lager. Ik geef toe, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het alternatief is waarschijnlijk geen boek schrijven. En of je daar nu blij van wordt?
 • Zet een tussenstap
  Schrijf met potlood – of met een pen die je weer kunt wissen – in je notitieboek of de Boekplanner. En begin met een kladversie van je eerste hoofdstuk of zo maar een alinea. Dan maak je het minder spannend.
 • Begin gewoon
  Pak een pen en schrijf een woord in je notitieboek of planner. Zo nu kun je niet meer terug. Voel je nog belemmeringen? Zet een flinke kras op een pagina of droedel eens lekker. Zo, nu kun je het niet meer verkeerd doen. Ditzelfde doe  je met je boek. Begin gewoon met een zin, of schrijf een hele slechte alinea en lach eens lekker om jezelf.
 • Jij bent goed genoeg
  Het gaat om jouw boodschap, jouw verhaal en om de lessen die de lezers uit jouw boek gaan halen. Schrijf heel groot in je notitieboek of in je Boekplanner:

Ik ben goed genoeg en mijn boek ook. 

De hang naar perfectieEn ga nu schrijven.

Welke stap zet jij vandaag om je hang naar perfectie te doorbreken bij het schrijven? Deel het onder dit blog.

Doorbraak?

Zoek je een schrijfcoach die helpt met het schrijven van je non-fictieboek en die zorgt dat je niet vastloopt? Ben je toe aan een doorbraak? Neem dan contact met mij op. Maak het niet te ingewikkeld, stuur gewoon die e-mail.

Het hoeft niet perfect.