Maaien of zaaien boek schrijvenDe trein rijdt door een vlak landschap. Het eerste deel van mijn reis zie ik dorre stukken land en het tweede deel bermen. De gele bloemen en de rode klaprozen zwaaien met de wind naar mij. In gedachten zwaai ik terug. Als de trein even stopt, zie ik nog veel meer kleuren en een verscheidenheid van soorten. Waar komt dit verschil vandaan en wat heeft het met je boek te maken?

Maaien of zaaien?

Als je een bloemenweide wilt, zorg je eerst voor een goede basis, een verschraalde grond. Daarna ga je de bloemenweide inzaaien. Op veel plekken in Nederland wordt steeds weer gemaaid. Zo krijgen bloemen niet de kans om te groeien. Als er eenmaal bloemen zijn, is er van april tot oktober een bloemenpracht. Pas daarna ga je maaien, zodat je er volgend jaar weer van kunt genieten.

Herschrijven of schrijven

Natuurlijk start je eerst met de voorbereiding van je boek en ga je daarna pas in een flow schrijven. Alleen… dat hoofdstuk kan beter, die alinea kan anders en die zin klopt niet. Als je een slechte dag hebt, pieker je over elk woord. Zo gaat het nog heel lang duren voordat jouw manuscript klaar is. Mijn tip is daarom: geef de woorden een kans. Als je maar blijft schrappen, groeit jouw boek niet. Schrijf je eerste versie in een flow. Zo veel mogelijk achter elkaar door. En onder begeleiding van een schrijfcoach of de steun van een schrijfbuddy.

Wat doe je dan als je een briljante ingeving krijgt? Als je zeker weet dat je vanaf nu een andere insteek kiest? Schrijf dan een opmerking bij dat onderdeel, dan pas je het later aan. Want als je nu alles weer herschrijft – en over een maand kom je erachter dat je eerste gedachte toch beter was – kun je weer alles herschrijven. Het is echt de slimste aanpak om het eventuele herschrijven achteraf te doen; dan zul je waarschijnlijk een deel achterwege kunnen laten.

Maaien en herschrijven

Als je eerste manuscript klaar is, kun je proeflezers inschakelen, weer feedback vragen aan je schrijfcoach of een redacteur en gaan herschrijven. Je hebt nu hard gewerkt aan je boek. Niet alleen is het eindresultaat dan beter, je hebt je ook een hoop tijd bespaard en eerst in een flow geschreven. Dan heb je wel een bloemetje verdiend! 💐

Loop je vast bij het schrijven of herschrijven van je boek? Neem dan contact met mij op.

Waar kies jij voor: maaien of zaaien? Ik lees het graag onder dit blog.