Zoek proeflezers voor je boekAls je als ondernemer een boek schrijft dan wil je wel dat je echt iets bereikt bij je lezers.Natuurlijk wil je
ook nieuwe klanten. Daar doe je het voor; om je kennis en ervaring te delen, je expertstatus te tonen en om nieuwe klanten te krijgen. Alleen, hoe weet je of je lezers ook jouw boek willen lezen?

Je weet wie je ideale lezer is. En je hebt gekozen voor een bepaalde insteek en vorm van je verhaal. Je hebt een schrijfcoach die met jou meedenkt en feedback geeft. Maar wat zal jouw ideale lezer straks van je boek vinden?

Zoek proeflezers en vraag het!

Wat doet een proeflezer?
Uitgevers werken ook vaak met proeflezers, maar ik bedoel echt jouw ideale lezer. Vaak is dat al een klant van jou. Dat is dus iemand die geïnteresseerd is in je onderwerp en al basiskennis heeft over jouw onderwerp.

Welke instructie geef je die proeflezers?

  • Vertel het profiel van je ideale lezer
  • Vraag advies over de inhoud
    • Geeft je boek een antwoord op de vraag of een oplossing voor het probleem van de ideale lezer?
    • Spreekt de schrijfstijl je ideale lezer aan?
    • Welke onderdelen mist je proeflezer?
  • Wees duidelijk en zeg dat je GEEN feedback wilt op taalfouten, grammatica of lay-out. Dat gaat je in dit stadium alleen maar belemmeren. Je hebt nu flow nodig.

Werk je met een schrijfcoach? Ga daar eerst mee aan de slag. Verwerk de feedback en stuur daarna pas het hoofdstuk naar de proeflezers. Lees de feedback en pas het toe, maar vergeet niet: Het is jouw boek!

Wil jij ook een boek schrijven? Begin dan met mijn gratis online training.