Voor mijn boek ‘Met je smartphone het bos in’ dook ik in de apps en de natuur, voor de Boekplanner verdiepte ik mij in de voor- en nadelen van verschillende planners. Ook al schrijf je een non-fictie boek over je kennis en ervaring, er is vaak wel research nodig.
Weet jij het nog?
Schrijf je een autobiografie, dan denk je misschien dat research niet nodig is. Maar schrijf je over vroeger, weet je dan of de feiten kloppen van de locatie of de personen? Is die plek wel écht zoals jij je het herinnert? En ook bij een fictieboek is research nodig.
Bepaal vooraf welke feiten moeten kloppen en welke kennis je mist. Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer weten dan jij, maar niet alles hoeft in je boek.
Research kan ook een excuus of uitstelgedrag worden. Maar niemand weet alles. De vraag is ook welke kennis jouw ideale lezer nodig heeft.
Houdt het simpel.
Ik geef je 6 tips:
- Bepaal vooraf je doel. Wat is het niveau van je ideale lezer? Voor je lezers ben jij de expert!
- Welke boeken zijn al over jouw onderwerp geschreven? Kijk naar de bronnen die die auteurs hebben gebruikt. Zijn die ook voor jou interessant?
- Is uitgebreide theorie voor jouw boek niet nodig? Verwijs in je boek dan naar andere bronnen.
- Maak je lezers nieuwsgierig naar meer. Schrijf je een zakelijk boek? Verleid je ideale lezer dan met een download van een e-boek, audio of online workshop met meer informatie. Zo groeit jouw mailinglijst en de kennis van je lezers.
- Baken je tijd af. Hoeveel tijd ga je aan research besteden? Bepaal dat vooraf. Moet je hiervoor heel veel vakboeken lezen? Leer dan snellezen. Dan heb je sneller de juiste informatie.
- Noteer meteen je bronnen in de Boekplanner. Ze later weer opzoeken kost je heel veel tijd. En deel ze ook achterin je boek.
Hulp
Je hoeft het niet alleen te doen. Kun jij hulp gebruiken bij je boekidee of loop je halverwege vast? Reserveer dan een gratis boeksessie met dé kleurrijke schrijfcoach.
P.S. Wat doe jij aan research voor je boek? Laat het weten onder dit blog.
Geef een reactie