Misschien ontvang je altijd veel vrienden of familie met Kerst. Of ga je normaal gesproken op bezoek. Dit jaar is het allemaal wat lastiger. Een kaartje sturen is daarom weer helemaal in, als je het heel persoonlijk maakt, is het natuurlijk extra bijzonder.

Dus schrijf eens een kerstelfje.

Kerstelfje 2020 Jolanda Pikkaart

Ik doe mee met de bloghop 24 days till christmas, een idee van Melanie van Bookstamel. Gisteren schreef DivaBooks een recensie over een magisch kerstboek en vind je op Hebban een recensie van Tessasboekenhoekje.

Elke dag staat er een blog online met veel inspiratie voor jou voor de kerstperiode. Vandaag krijg je van mij een schrijfoefening. Een hele bijzondere. Speciaal voor Kerst en je kunt er iemand bij mee maken. Je gaat een kerstelfje schrijven. Print het uit of schrijf het met de hand en stuur het naar je familie, of vrienden of gooi het bij een eenzame buurvrouw door de bus.

Wat is een elfje?

Een elfje is een soort gedicht van vijf regels. Die regels bestaan uit:

één woord

twee woorden

drie woorden

vier woorden 

weer één woord

Samen zijn dat de elf woorden van het elfje. Het is een vorm van poëzie. Het onderwerp is vrij, de vorm niet. Speel er mee.

Kerstelfje koud 2020 Jolanda Pikkaart

Dus:

Eerste regel: 1 woord
Tweede regel:  2 woorden
Derde regel: 3 woorden
Vierde regel: 4 woorden
Vijfde regel: 1 woord

 

Er mag een titel boven. Laat wel duidelijk het verschil zien in de lettergrote of opmaak, anders klopt het ritmisch niet meer.

Je kunt een geschikte achtergrond zoeken bijvoorbeeld bij Pixabay of Unsplash of nog mooier je maakt zelf een foto. Gebruik niet zo maar een afbeelding van internet. Daar zit copyright op. Je kunt natuurlijk ook bij je elfje tekenen. Dat leer ik nu bij Esther van der Ham tijdens haar creatieve jaar.

Deel je jouw kerstelfje hieronder?

Meer schrijfinspiratie?

Ik heb nog meer schrijfoefeningen.

Reserveer mijn boek: ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie‘ voor meer oefeningen en inspiratie.

P.s. ik lees graag jouw kerstelfje onder dit blog.