Schrijfinspiratie in quarantaine Het is een rare tijd. Ik vind het lastig om mijn weg weer te vinden. Misschien geldt dat ook voor jou. Weer thuis werken met mijn gezin om me heen en al het nieuws. Het doet me iets. Dit is nu echt zo’n moment waarbij je helemaal zou kunnen blokkeren. Maar ik zeg ‘laten we ons richten op de mooie dingen die gebeuren’. Want die zijn er volop. Zoveel initiatieven. En thuis kun je prima schrijven. Dus verzamelde ik voor jou 9 tips voor schrijfinspiratie in quarantaine.

9 tips voor schrijfinspiratie in quarantaine

 1. Ga vanaf je bank naar een museum.
  Laat je inspireren door de kunst in het Louvre of ga naar de Sixtijnse Kapel en bewonder de kunst van Michelangelo. Ik was daar ooit. Er is zoveel te zien, dat ik het niet meer kon opnemen. Nu kun je het doseren. Hier vind je verschillende musea en in dit artikel vind je weer andere.
  Schrijftip: Kies een van de musea en kijk goed naar een kunstwerk. Welke emotie roept het bij je op? Kun je die emotie verwerken in een elfje? Als je hem deelt op social media, tag je mij dan?
 2. Ga lezen.
  Zelf heb ik genoeg boeken op mijn leesplank voor het komende jaar. Daarnaast heb ik een Kobo abonnement en een e-reader en luister ik naar boeken via mijn smartphone. Heb jij op dit moment niet genoeg boeken beschikbaar en ga je liever niet naar buiten? Dan kun je natuurlijk je boekhandel bellen en boeken bestellen en voorlopig gratis luisterboeken kiezen bij de bibliotheek.
  Schrijftip: luisteren naar een boek is anders. Sluit je ogen eens tijdens een fragment. Hoe is het om naar een boek te luisteren? Zie je beelden voor je? En past de stem bij het verhaal? Ga nu schrijven en spreek daarna je eigen tekst in op je mobiel. Sluit je ogen en luister het af. Wat zou jij kunnen verbeteren?
 3. Ga in je tuin of op balkon werken.
  Lekker de natuur in, het kan nog steeds. Maar op sommige dagen is het nu extra druk. Persoonlijk word ik ook erg rustig van lekker in mijn tuin rommelen. Dus heb ik plantjes besteld en ga ik de komende weken mijn natuurtuin opknappen. Lekker met mijn handen in de aarde wroeten. Heb je alleen een balkon? Daar kun je natuurlijk prima potten met planten neerzetten. Bij Tuinmanieren vind je allerlei video’s over tuinieren.
  Schrijftip: Ga vandaag je tuin in of neem een kijkje op balkon. Neem je smartphone mee. Ga rustig zitten en kijk naar de natuur, verwonder je. Maak een foto van een plant, vogel of insect en schrijf een haiku. Je kunt de haiku ook op de foto zetten en deze op social media plaatsen. Tag je mij dan even?
 4. Ga samen schrijven.
  Laten we samen schrijven, wel lekker veilig, ieder op onze eigen plek. Gewoon omdat het fijn is. Zolang het voor het Coronavirus nodig is dat we ons afzonderen, ontvang je elke dag van mij een schrijfoefening en kun je terecht in de Facebookgroep ‘Samen schrijven’. Zo heb je elke dag weer iets om naar uit te kijken…
  Het is gratis en zo delen we samen iets moois. Je kunt schrijven voor je blog, boek of gewoon omdat het fijn is. Mis je een dag? Je kunt niet achterlopen, alleen maar samen schrijven. Een moment van de dag alleen voor jou. Doe je mee?
 5. Schrijf een scenario
  Willem Bosch is Director/Screenwriter De komende twee weken geeft hij een gratis masterclass in het schrijven van een speelfilmscenario. Je hebt geen ervaring  in scenarioschrijven nodig om mee te doen. Je hoeft alleen maar zijn filmpjes te volgen en zelf mee te schrijven, en wie weet heb je dan aan het eind van deze lock down iets moois gemaakt. De Feature Film Corona quarantaine challenge vind je op Instagram.
 6. Ga schrijven
  Schrijf een voorleesverhaal voor kinderen. Bertus Meijer van Onderwijsenzo deelt elke dag een voorleesverhaal voor de kinderen thuis. Hij heeft een oproep aan schrijvers:

  Kunt mij verhalen van ongeveer 5 à 10 minuten sturen die ik voor dit onderwijsdoel mag gebruiken? Ik vermeld uw naam uiteraard ponnekehoeve@gmail.com
  Schrijftip: verdiep je vooraf goed in de leefwereld van kinderen. Voor kinderen schrijven is echt een vak apart. Maar  dit is wel een mooie manier om te oefenen.
 7. Start je eigen reisdagboek Anika Redhed ging er voor je mee aan de slag. Kun je niet op reis, ben je in quarantaine, of moet je een tijdje thuisblijven vanwege corona of om een andere reden? Je hoeft je niet te vervelen, met het dagboek Thuis maak je er iets van! Ga op reis in je eigen huis. Het reisdagboek Thuis is een combinatie van herinneringen aan al je reizen, een verkenningstocht door je eigen huis en een reis door je leven. Iedere thuisvakantie wordt een avontuur. Bomvol vragen, opdrachten en dilemma’s. Vermaak voor alle leeftijden en opdrachten op afstand met vrienden en bekenden, waardoor thuiszitten niet eenzaam hoeft te zijn.
 8. Ga binnenkijken Else Kramer is fotograaf zorgt met haar #binnenkijken2020 voor positieve afleiding. Elke dag krijg je een opdracht om een foto te maken in je huis. Zo richt je je aandacht op iets anders binnen. Ik doe natuurlijk ook mee. Jij ook?
 9. Maak een online programma bij je boek. Janneke Stielstra had een betaalde online training over hoe je een online product maakt. Op dit moment richt ze zich op iets anders en daarom zijn de video’s nu gratis beschikbaar. Dit is een goed moment om een weggever bij je boek te maken of een online training voor de lezer die een stap verder wil.

Nu eindelijk tijd voor het schrijven van je boek?

Wil jij nu ook met je boek aan de slag?  Ik kijk met je mee of we gaan samen sparren over jouw boek. Neem contact met me op voor een gratis boeksessie of een boekstrategiegesprek.