10 Gezonde werkgewoontes van Rogier van HoornOm 8:15 gaat er een alarm van de app Headspace dat het tijd is om te mediteren. Mijn Fitbit geeft aan dat ik vandaag 10.000 stappen moet gaan lopen. Mijn Google agenda waarschuwt mij elke werkdag om 6:00 uur dat het tijd is om aan mijn boek te schrijven. En dat zijn nog maar 3 gewoontes die ik graag wil aanpassen. Ik moet zoveel van mezelf.

Als schrijfcoach ben ik vooral bezig met de boeken van anderen, en mijn eigen boek verwaarloos ik dan. 

Gezonde werkgewoontes
Een van die klanten is Rogier van Hoorn. Zijn boek ’10 Gezonde werkgewoontes’ is op 27 september verschenen. Hij heeft zoveel kennis over gezond werken. Alleen, hoe krijg je die kennis in een handzaam boek waar mensen echt mee aan de slag gaan? Daar hebben we samen hard aan gewerkt. Door het combineren van interviews met topmanagers over hun gezonde werkgewoontes, met de kennis en ervaring van Rogier en praktische tips en oefeningen. Het is een mooi boek geworden. Het fijne van mijn werk als schrijfcoach is dat ik niet alleen veel weet van het schrijven, promoten en publiceren van boeken, maar dat ik ook leer van de boeken van mijn klanten.

Maak tijd vrij voor je boek

Rogier deelt in zijn boek ook zijn ervaringen met het schrijven van zijn boek:rogier-van-hoorn-10-gezonde-werkgewoontes

“ ‘Ik ga elke dag een uur eerder opstaan.’ Zelfverzekerd verkondigde ik dit aan vrienden en familie. Ik nam me voor om in dat vroege uur terwijl iedereen nog lekker sliep, aan mijn boek te werken. Het lukte mij uiteindelijk om dit zeven werkdagen vol te houden. Helaas verzaakte ik hierna en gaf het op. Hoe komt het dat het uiteindelijk geen duurzame verandering werd? Aan mijn motivatie ligt het niet Een uur eerder opstaan blijkt voor mij een te grote stap. Door een stappenplan te volgen lukt het me wel om de nieuwe gewoonte te creëren: eerder opstaan om aan mijn boek te werken.“

Maak een stappenplan
Hoe verander je jouw werk- en leefstijl? Rogier heeft een 3V-gedragsveranderingmodel ontwikkeld, een simpel en effectief stappenplan dat je ondersteunt om een voornemen om te zetten naar een gewoonte. Dat werkt ook prima als goede gewoonte bij een boek schrijven!

Commitment en werkgewoontes
In Rogier zijn boek is tip nummer 6: Doe één ding tegelijk. Daar moet ik als adhd’er wel om lachen. Dit is een uitdaging. En ik ben vast niet de enige. Terwijl je aan het schrijven bent, gaat de telefoon, krijg je een whatsapp en is het natuurlijk dringend noodzakelijk dat je even research doet op Facebook. Precies! Je bent aan het uitstellen en zoekt daarom naar afleiding.

Een boek schrijven binnen 4 of 6 maanden… Met mijn begeleiding lukt je dat prima, maar commitment is dan wel een aandachtspunt. Welke tip kun je gebruiken uit het boek van Rogier? Een uur eerder opstaan was is een tip die ik aan Rogier als een van de oplossingen had gegeven. Het gaat er in ieder geval om dat je je boek schrijven echt prioriteit geeft en dat je er tijd voor vrijmaakt.

Tips:

Ik noem twee tips uit het boek van Rogier, die je uitstekend kunt toepassen bij het schrijven.

  • Kies echt voor het schrijven van je boek en zet alle meldingen van je mobiel en social media uit.
  • Creëer zoveel mogelijk gewoontes rond het schrijven van je boek. Zo kom je sneller in de flow. En zet je je lichaam in de schrijfstand.

Hoe kun jij jouw voornemen om een boek te schrijven omzetten naar een goede gewoonte? Laat het mij weten onder mijn blog of op social media. (Na het schrijven van je boek natuurlijk ;-)

Wil je nu echt aan de slag met je werkgewoontes? Bestel dan het boek van Rogier van Hoorn: ’10 Gezonde werkgewoontes’.

Wil je meer goede gewoontes creëren voor het schrijven van je boek? Doe dan mee met mijn Commitmentgroep.