Om 8:15 gaat er een alarm van de app Headspace dat het tijd is om te mediteren. Mijn Fitbit geeft aan dat ik vandaag 10.000 stappen moet gaan lopen. Mijn Google agenda waarschuwt mij elke werkdag om 6:00 uur dat het tijd is om aan mijn boek te schrijven. En dat zijn nog maar 3 gewoontes die ik graag wil aanpassen. Ik moet zoveel van mezelf.
Als schrijfcoach ben ik vooral bezig met de boeken van anderen, en mijn eigen boek verwaarloos ik dan.
Gezonde werkgewoontes
Een van die klanten is Rogier van Hoorn. Zijn boek ’10 Gezonde werkgewoontes’ is op 27 september verschenen. Hij heeft zoveel kennis over gezond werken. Alleen, hoe krijg je die kennis in een handzaam boek waar mensen echt mee aan de slag gaan? Daar hebben we samen hard aan gewerkt. Door het combineren van interviews met topmanagers over hun gezonde werkgewoontes, met de kennis en ervaring van Rogier en praktische tips en oefeningen. Het is een mooi boek geworden. Het fijne van mijn werk als schrijfcoach is dat ik niet alleen veel weet van het schrijven, promoten en publiceren van boeken, maar dat ik ook leer van de boeken van mijn klanten.
Maak tijd vrij voor je boek
Rogier deelt in zijn boek ook zijn ervaringen met het schrijven van zijn boek:
“ ‘Ik ga elke dag een uur eerder opstaan.’ Zelfverzekerd verkondigde ik dit aan vrienden en familie. Ik nam me voor om in dat vroege uur terwijl iedereen nog lekker sliep, aan mijn boek te werken. Het lukte mij uiteindelijk om dit zeven werkdagen vol te houden. Helaas verzaakte ik hierna en gaf het op. Hoe komt het dat het uiteindelijk geen duurzame verandering werd? Aan mijn motivatie ligt het niet Een uur eerder opstaan blijkt voor mij een te grote stap. Door een stappenplan te volgen lukt het me wel om de nieuwe gewoonte te creëren: eerder opstaan om aan mijn boek te werken.“
Maak een stappenplan
Hoe verander je jouw werk- en leefstijl? Rogier heeft een 3V-gedragsveranderingmodel ontwikkeld, een simpel en effectief stappenplan dat je ondersteunt om een voornemen om te zetten naar een gewoonte. Dat werkt ook prima als goede gewoonte bij een boek schrijven!
Commitment en werkgewoontes
In Rogier zijn boek is tip nummer 6: Doe één ding tegelijk. Daar moet ik als adhd’er wel om lachen. Dit is een uitdaging. En ik ben vast niet de enige. Terwijl je aan het schrijven bent, gaat de telefoon, krijg je een whatsapp en is het natuurlijk dringend noodzakelijk dat je even research doet op Facebook. Precies! Je bent aan het uitstellen en zoekt daarom naar afleiding.
Een boek schrijven binnen 4 of 6 maanden… Met mijn begeleiding lukt je dat prima, maar commitment is dan wel een aandachtspunt. Welke tip kun je gebruiken uit het boek van Rogier? Een uur eerder opstaan was is een tip die ik aan Rogier als een van de oplossingen had gegeven. Het gaat er in ieder geval om dat je je boek schrijven echt prioriteit geeft en dat je er tijd voor vrijmaakt.
Tips:
Ik noem twee tips uit het boek van Rogier, die je uitstekend kunt toepassen bij het schrijven.
- Kies echt voor het schrijven van je boek en zet alle meldingen van je mobiel en social media uit.
- Creëer zoveel mogelijk gewoontes rond het schrijven van je boek. Zo kom je sneller in de flow. En zet je je lichaam in de schrijfstand.
Hoe kun jij jouw voornemen om een boek te schrijven omzetten naar een goede gewoonte? Laat het mij weten onder mijn blog of op social media. (Na het schrijven van je boek natuurlijk ;-)
Wil je nu echt aan de slag met je werkgewoontes? Bestel dan het boek van Rogier van Hoorn: ’10 Gezonde werkgewoontes’.
Wil je meer goede gewoontes creëren voor het schrijven van je boek? Doe dan mee met mijn Commitmentgroep.
Ik schrijf elke dag tussen 10 en 11 uur ’s morgens (vaak ook meer) en dat heb ik ook gecommuniceerd op Facebook.
Dat is inderdaad een gewoonte die je gaat helpen om jouw boek af te schrijven.
Tot nu toe is er van al mijn pogingen om iedere dag structureel minimaal een uur te schrijven, nauwelijks iets terecht gekomen. Ik heb me opgegeven voor de ‘7-dagen-commitment-challenge’ en wil deze regelmaat daarna doorzetten…
Dag Monique,
Ik sta er een uur eerder voor op. Ik ben wel een ochtendmens. Kun je starten met elke dag 15 minuten? Of 1 bladzijde?
Monique en Jolanda, jullie geven samen een mooie tip voor mij: 1 bladzijde elke dag. en ik gun mezelf dan een uitloop naar een half uur
Anneke. Ik schrijf een uur per dag.
Op dit moment ben ik nog aan het uitvissen hoe ik een uur focus haal met een pup in huis. En ik weet dat dit ook een excuus is. Ik heb nog geen helderheid hoe mijn boek er uit mag gaan zien wat betreft ‘kapstok’, daardoor zwem ik in de ruimte en komt er minder uit mijn vingers dan ik wil
Anneke,
Dat is inderdaad een excuus. Ga terug naar stap 1. Wat is jouw doel? Waarom wil je dit boek schrijven? Stap 2 is: Voor wie wil je dat boek schrijven? Werk dat helemaal uit. Is het non-fictie? Bepaal daarna dan wat het lezersresultaat is. Dat is een mooi begin.
hee
ik meestal in mij wekend vrijdag zondag
want dan ben ik thuis
Vanuit passie en beleving schrijven en inlevingsvermogen naar anderen hebben, naar mensen luisteren om je heen die je niet kent, maar geïnteresseerd zijn in anderen.
Jeroen,
Auteur
Klopt, maar met gewoonte bedoel ik meer iets als: Ik sta elke dag een uur eerder op…
Ik vind je reactie wel heel mooi. En het is inderdaad heel belangrijk.
[…] je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, begin dan met kleine stapjes. Niet meteen een heel boek schrijven, maar schrijf een pagina, of […]
[…] jonge kinderen. Best een druk bestaan dus. Toch hielp ik hem met het schrijven van zijn boek ‘10 Gezonde werkgewoontes’, dat op 27 september 2016 is verschenen. Ingrid Smit heeft al 29 jaar diabetes 1, zowel haar man […]