Train je D-spier en ga schrijvenMag ik eerlijk zijn? Sporten is niet echt iets voor mij. En dan bedoel ik in een team proberen een bal te schoppen of te vangen of hem met een stuk gereedschap te raken. Mijn ogen werken dan niet mee in de focus. Dan kan ik toch in de sportschool op een lopende band of een crosstrainer gaan sporten? Terwijl ik naar een soap of quiz kijk? De kans is groot dat mijn aandacht naar iets anders gaat, dat werkt zo bij adhd’ers en dat ik van de band rol.

Wandelen vind ik wel heerlijk! Ik kan dat uren volhouden. Luisteren naar de geluiden in de natuur of naar een luisterboek. Wandelen in de natuur is ook goed voor mijn spieren en zorgt voor ontspanning en inspiratie om te schrijven. Het mooie is: daarna kan ik weer werken aan mijn D-spier.

Je wat?

D-spier

Een boek schrijven start met je boekidee, daarna volgt een grondige voorbereiding. Vervolgens ga je pas schrijven. Natuurlijk krijg je te maken met schrijftechnieken en start je al snel met de eerste boekpromotie. Alleen dan vergeet je iets heel belangrijks, namelijk je mindset. En daar komt je D-spier om de hoek kijken. Want je mag dan een geweldig boekidee hebben, en na mijn adviezen heb je een boekplan en een promotieplan, je vergeet iets essentieels. Hoe houd je commitment bij je boek? Daar heb je je discipline-spier voor nodig, ook wel de D-spier genaamd.

Hoe train je je D-spier?

Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, begin dan met kleine stapjes. Niet meteen een heel boek schrijven, maar schrijf een pagina, of slechts een alinea. Doe elke dag iets voor je boek. Al is het maar 15 minuten. Discipline is veel makkelijker met kleine stapjes. Maak het leuk, voel het niet als moeten en daag jezelf uit. Kijk ook naar je schrijfrituelen. Schrijf op dezelfde tijd en steek bijvoorbeeld een kaarsje aan of werk met achtergrondmuziek. Zet je lichaam in de schrijfstand.

Lukt het even niet of voelt het toch als moeten? Laat het dan los. Schrijf vandaag niet, of kies een andere schrijfplek, of ga lekker naar buiten. En speel. Ook je D-spier heeft af en toe rust nodig.

Train je D-spier!

Heb je een training nodig voor je D-spier? Kom dan bij de Commitmentgroep.

Hoe train jij je D-spier? Ik lees het graag onder dit blog.

P.s. De muze voor dit blog is een van mijn klanten. Dank je wel Sandra Lakebrink, voor je inspiratie en het woord D-spier. Succes met schrijven!