Vraag nooit feedback over je boek aan je familie of vrienden“Je schrijft een boek? Ach tegenwoordig wil iedereen een boek schrijven…”

“Als ik jou was, zou ik de structuur van je boek omgooien…”

” Ik vertel iedereen dat jij een bestseller schrijft! Oh, je wilt dat ik het eerst lees?”

Een ‘vriendin’ riep “Zonde van je tijd” en mijn moeder vond alles wat ik schreef geweldig. Mijn tip voor jou: vraag nooit feedback over je boek aan je familie of vrienden…

Je laat je familie je boek lezen

Je zwoegt en zweet. Hoe krijg je nu al je kennis en ervaring in je boek? Is het wel goed genoeg? Soms wil je het opgeven, maar gelukkig is daar je moeder, beste vriend, je zoon of je buurvrouw. Je laat je manuscript lezen…

STOP!

Doe het niet!

Feedback geven is niet voor watjes

Vraag nooit feedback aan je familie over je boekFeedback geven is lastig. Voor wie is het boek geschreven? Waar let je op? Gaat het om de structuur, de rode lijn, of meteen al om de punten en komma’s? Als leek laat je je meeslepen door het verhaal, erger je aan een onvolledig manuscript of denk je stiekem dat jij het beter kunt. Andere mensen zijn juist weer beter in serieuze feedback geven.

Dus vraag het aan een professional.

Stel je vraagt het toch aan familie of vrienden, dan heb je twee keuzes:

  1. Je moeder, vriendin of dochter vindt jou geweldig, dus jouw boek ongezien ook. Dat is fijn al die steun. Maar wat heb je aan die feedback? Ze vinden je boek altijd goed, ook als ze het niet lezen. Het zegt iets over hun band met jou, niet over je boek.
  2. Je vader, partner of zoon wil je behoeden voor fouten en kritiek en gaat helemaal los. Er staan spelfouten in je (eerste) manuscript. (Nou, en?) Het is te simpel of juist te ingewikkeld of je herhaalt teveel. Ook hier heb je niets aan. Het is eigenlijk nog erger. Het tast je zelfvertrouwen en motivatie aan.

Je ideale lezer

Je schrijft je boek voor je ideale lezer, dat is niet je moeder, je echtgenoot of een vriend. Kies voor professionele hulp en vraag feedback aan je ideale lezer.

  1. Huur een schrijfcoach in
  2. Zoek proeflezers
  3. Zoek een schrijfbuddy

En als je familie of vrienden graag jouw boek willen lezen, dan kunnen ze het straks kopen. Nu houd je het even voor jezelf en zet je de juiste stappen.

De stappen voor je boek

Wat doe je wel als je start met schrijven of halverwege vastloopt?

  1. Vraag een eenmalige gratis boeksessie aan en ik geef je 2 tips.
  2. Start met je boekplan en je schrijfplan
  3. Wil je feedback en begeleiding bij het schrijven van je boek? Neem dan contact met mij op voor individuele schrijfcoaching. Of plan meteen een boekstrategiegesprek in.

Kreeg jij ooit (ongevraagde) feedback van je familie of vrienden? Laat het hieronder weten.