Aan wie geef jij het eerste exemplaar van je boek?Mijn moeder was mijn grootste fan. Als de verzekeringsadviseur langs kwam, lagen overal tijdschriften open met mijn verhalen. Een Viva in het toilet, de Cosmopolitan op het dressoir. Hij kon er niet omheen. Mijn moeder was trots op haar dochter, alleen dat boek dat kwam er maar niet.

 

Het eerste exemplaar

Op mijn dertiende besloot ik al dat ik een boek ging schrijven. Het duurde net iets langer… Altijd kwam het leven er tussendoor. Had ik weer een reden om het uit te stellen. Maar ik wist, het eerste exemplaar van mijn boek was voor mijn moeder.

Ik zei mijn baan op om te gaan schrijven. Een roman zou het worden. Maar dan wilde ik er nog wel iets naast doen natuurlijk. Voor ik het wist schreef ik artikelen over internet, social media en e-commerce. En gaf ik trainingen bij hogescholen over schrijven voor internet. Ik deed mee met schrijfwedstrijden en publiceerde korte verhalen in verhalenbundels. Mijn zoon werd geboren. En dat boek? Sttt.

Ik schreef steeds meer over de natuur en over internet. Hoe kon ik kinderen nu inspireren om vaker de natuur in te gaan? Ik schreef voor Staatsbosbeheer en lesmateriaal over de natuur. Mijn dochter werd geboren. En ja, ik droomde nog steeds van dat boek.

 

De eerste stap

Via social media hoorde ik van het project BoekTweePuntNul, samen een boek schrijven. Ik koos voor de toepassing Springpad (bestaat helaas niet meer). En nu stonden eindelijk mijn naam en mijn foto op een boek. Maar mijn boek was het nog niet.

 

Te laat

In 2011 werd mijn moeder ernstig ziek. Dat jaar stond in het teken van haar. We zorgden voor haar en namen afscheid. Alles was al gezegd, alleen niet geschreven. Mijn eerste boek kreeg ze niet meer te zien.

 

Twee liefdes combineren

Na BoekTweePuntNul kreeg ik een idee. Wat als ik twee liefdes samenbracht? Of eigenlijk drie: Kinderen, de natuur en digitale middelen. Ik schreef een achterflaptekst en sprak met de uitgever en mijn eerste boek ‘Met je smartphone het bos in’ was een feit. Op de boekpresentatie waren veel kinderen, boswachters en mijn gezin. Maar mijn moeder was er niet. Natuurlijk heb ik haar genoemd in het dankwoord, dus zo was ze er toch een beetje bij betrokken. Maar liever had ik het eerste exemplaar aan haar gegeven. En met elke nieuwe boekpresentatie voel ik dat weer.

 

Klanten van Jolanda Pikkaart

Jouw eerste boek

Aan wie geef jij het eerste exemplaar van je boek? Weet je dat al? En hoe ga je er voor zorgen dat jouw boek er ook écht voor de deadline komt? Zoals je hebt gelezen herken ik het, het is een groter project en dan schuif je het eerder door. Daarom help ik jou daar graag mee tijdens mijn individuele schrijfcoaching. Ik adviseer je bij alle stappen en je krijgt feedback op je teksten.

 

P.S. de prijs van mijn VIP-jaarprogramma gaat per 15 december omhoog. Dus wil je serieus met je boek en een schrijfcoach aan de slag? Wacht dan niet.

Laat je even weten wie het eerste exemplaar van jouw boek krijgt en wanneer?