Schrijven is ritme‘Alles heeft een ritme’. Ik zong het vroeger luidkeels mee met Frizzle Sizzle. Luister maar naar je ademhaling. Terwijl ik achter mijn computer zit te schrijven hoor ik het gebubbel van mijn aquarium. En buiten tikken de regendruppels op mijn terras. In mijn pauze ga ik altijd naar buiten. In het bos luister ik naar de vogels. Ze hebben allemaal hun eigen ritme. Net als jij in je schrijfstijl en je boek.

Wat is jouw ritme?

Bij het schrijven van je boek gebruik je ritme op verschillende manieren:

  1. Bij je planning.
    Schrijf je elke dag, 3 keer in de week, of juist onregelmatig? Een goed ritme helpt je om dicht bij je boek te blijven en je deadline te halen. Zo zorg je voor commitment bij je boek.
  2. In je schrijfstijl.
    Schrijf jij korte of lange zinnen en wissel je dit af? Op welk moment pas je dit toe? Speel je met woorden en je stijl? Zo ontstaat er een dynamiek tussen jouw verhaal en de vorm die je gebruikt om het te vertellen. Luister naar je eigen schrijfstem.
  3. Bij de opbouw cq structuur van je boek.
    Start je elk hoofdstuk met een quote, een case op een scène uit jouw leven? Volgen daarna tips en aan het eind een oefening en de samenvatting? Jij bepaalt het ritme. Zo neem je de lezer mee door je boek. Speel ermee en verras af en toe, zodat de lezer weer helemaal bij de les is. De structuur van je boek is de basis.

Schrijven is ritmeWil je meer weten over schrijven en ritme?
In ‘Schrijven is ritme‘ vertelt Thomas Verbogt veel meer over dit onderwerp.

Wat is jouw start?
Weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan de eerste stap en meld je aan voor mijn gratis online training ‘Start met je boek!

 

Start met je boek!