Wat is jouw schrijfstemOf je nu een blog schrijft of werkt aan je boek, je hebt een eigen schrijfstem. Die onderscheidt jou van anderen en spreekt jouw ideale lezer aan. Hoe ontdek je jouw eigen schrijfstem? Ik geef je 5 tips.

Als kind hield ik al van boeken, voor ik zelf kon lezen. Als er iemand binnenkwam, dan hield ik een boek omhoog. Ze kwamen niet onder het voorlezen uit. Ook las ik veel zelf, met mijn boek ondersteboven, dat wel, maar ik kende alle verhalen uit mijn hoofd. Al heel vroeg kon ik zelf lezen en ik verslond boeken en dat bleef zo.

Zo wilde ik ook schrijven!
Als tiener wist ik dat ik zelf ook boeken wilde schrijven. En natuurlijk net zoals grote schrijvers. Ik verslond alles van Mulisch en Couperus. Zo wilde ik ook schrijven! Dat heb ik jarenlang gewild, tot ik wist: ik heb mijn eigen stijl en stem. En die lijkt niet op die van Mulisch of Couperus. Ik schrijf snel, korte zinnen en als ik fictie schrijf dan draait het om een wendbaar plot.

Schrijven is het delen van jouw verhaal met de wereld. Jij bent uniek, net als jouw ideale lezer. Dus neem die stap en geef jouw verhaal een podium door middel van een boek. Een boek dat impact heeft op het leven van jouw lezers. Zij zitten op je boek te wachten omdat jij jouw kennis en ervaring deelt. Jij bent uniek en zij willen naar jouw stem ‘luisteren’.

Hoe vind je je eigen stem?
Soms krijg ik van klanten een hoofdstuk opgestuurd dat prima is, maar niet genoeg. Vaak mis ik dan hun eigen stem. Een inbreng van hun eigen kennis over en ervaring met het onderwerp. Zij zijn tenslotte de experts. Maar vooral hun eigen toon. Veel mensen gaan ineens formeel doen als ze schrijven.

Bepaal vooraf goed je ideale lezer en maak een moodboard. Wat leest zij nu aan boeken? Hoe spreek je haar aan? Praat tegen haar. Als een klant je belt, dan gebruik je toch ook niet heel veel vakjargon en formeel taalgebruik? Lukt het niet? Schrijf dan eerst een tekst die je toch niet gaat publiceren. Ga op papier in gesprek met je ideale lezer, blijf dicht bij jezelf en stel vragen.

  1. Waar kan ik jou mee helpen?
  2. Wat is jouw probleem of vraag?
  3. Waar wil je meer van weten?

Gebruik de antwoorden in je blog of je boek.

5 Tips om je eigen schrijfstem te vinden

 1. Experimenteer
  Probeer verschillende schrijfstijlen uit. Schrijf in de ik-vorm en schrijf dezelfde tekst daarna in de derde persoon. Wat past beter bij jou? Ga een gesprek aan, schrijf humoristisch of heel serieus. Alleen zo kom je erachter wat bij jou past.
 1. Laat het los
  Schrijf ‘morning pages’ of ga ‘free writen’. Zet je timer op 15 minuten, of langer, en schrijf. Let niet op schrijffouten, zet je innerlijke criticus uit en houd je pen op papier. Je mag ook schrijven: ‘wat een stomme opdracht’ of ‘ik heb nog brood nodig’. Het maakt niet uit. Het voordeel is dat je blijft schrijven en omdat het niet perfect hoeft kan er ook onverwacht iets moois ontstaan. Je blijft zo heel dicht bij je eigen stem.
 1. Schrijf vanuit je ideale lezer
  Schrijf eens niet voor je ideale lezer, maar leef je in en schrijf alsof jij je ideale lezer bent. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Lijkt jouw ideale lezer op jou?
 2. Duik in de geschiedenis
  Kun je nog opstellen van vroeger vinden, of je eerste verhaal of een blog? Wat valt je op? Samen bepalen ze jouw schrijfstem nu.
 1. Durf anders te zijn
  Wees echt jezelf. Gebruik niet de woorden en schrijfstijl van anderen. Juist niet! Mensen volgen jou om wie je bent, vanwege jouw unieke insteek en stijl. Laat die dan ook zien. Durf in het licht te staan. En vergeet niet: net als alles ontwikkelt jouw schrijfstem zich ook. Dus over vijf jaar is hij vast weer een beetje anders.

Wat onderscheidt jouw stem van anderen? Laat het weten onder dit artikel.

Aan de slag met jouw schrijfstem?
Wil jij aan de slag met jouw schrijfstem en je verhaal delen in een boek? Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek, waarbij we het gaan hebben over jouw doel, jouw ideale lezer en je plan van aanpak. Als schrijfcoach denk ik mee over alle stappen die nodig zijn.