De magie van schrijven met de handSchrijf jij altijd je teksten op je computer? Fijn hé, je kunt waarschijnlijk niet meer zonder. Want schrijven met de hand gaat veel langzamer, het is vermoeiender en het ziet er maar slordig uit. Maar wist je wel dat schrijven met de hand magisch is? Zeker voor schrijvers? Gooi je computer niet de deur uit, maar koop maar wel een notitieboekje voor er bij. Ik ga het je uitleggen.

Ik heb een knalrode vulpen en een la vol notitieboekjes, maar toch schreef ik altijd op mijn computer of iPad. Dat gaat nu eenmaal sneller, ik heb meteen een back-up en ik kan snel alles aanpassen. Tot ik een paar jaar geleden naar een blogtraining ging en alleen een notitieboekje had.

Schrijven op papier

Er waren twee regels. Ik mocht alles schrijven en fouten maken mocht. Ik schreef een elfje, bedacht een rij titels en ik mijn boekje verschenen vier blogs. Nu kan niet iedereen mijn tempo bijhouden, maar de inkt leek uit mijn pen te vloeien.

Sinds die tijd schrijf ik regelmatig met de hand. Het lijkt wel magisch, ik voel me heel ontspannen, alsof ik schrijf tijdens mijn vakantie. Het voelt ook niet als werken, zoals wanneer ik op mijn computer schrijf.

De magie van schrijven met de hand

Waarom is met de hand schrijven zo magisch:

 1. Je schrijft eerder in een flow, omdat je minder makkelijk corrigeert.
 2. Een notitieboekje past altijd in je tas, je computer niet.
 3. Je hebt geen last van online afleiding.
 4. Je blijft langer in een brainstormfase, je tekst is niet af.
 5. Je schrijft makkelijker vanuit je hart.
 6. Door de beweging van je hand werkt het meditatief.
 7. Er is meer ruimte voor creativiteit. Je kunt meteen een tekening krabbelen maken op de pagina of een mindmap maken.
 8. Het maakt je creatiever, want door de beweging versterk je de samenwerking tussen je linker- en rechterhersenhelft.
 9. Het kan overal. Maak snel een aantekening in de bus, blog op een terrasje, schrijf in het bos of op het strand.
 10. Je bent even offline.
 11. Het zorgt voor meer schrijfinspiratie.
 12. Je wordt creatiever en krijgt meer ideeën. Niet alleen voor je boek.
 13. Het kan helpen bij een doorbraak bij een writers block.
 14. Het is een goed excuus om een nieuw notitieboekje te kopen of een mooie pen.

Schrijf ik nu mijn boeken met de hand? Nee, dat doe ik niet. Maar mijn boekideeën, eerste uitwerkingen, mindmaps, uitwerking van personages en blogs, die schrijf ik eerst met de hand. Schrijf jij regelmatig op papier? Laat het weten onder dit blog.

Schrijfinspiratie?

Wil jij meer schrijfinspiratie? Bestel mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’ of kies voor een schrijfvakantie.