Wat schrijf jij in je notitieboekjeHeb je ooit schrijfboekjes genoeg? Persoonlijk vind ik van niet. Gelukkig heb ik naast veel schrijflust nog het excuus dat ik notitieboekjes voor de deelnemers van mijn trainingen nodig heb. Maar ik geef ook jou nu een excuus om meerdere schrijfboekjes te kopen. Jammer hè…

Een vers notitieboekje

Een vers schrijfboekje zorgt voor inspiratie. Mijn hoofd gaat ervan bruisen. Waar ga ik dit boekje voor gebruiken? Ik twijfel tussen:

 • Inspiratieboekje
  Al mijn ideeën noteer ik in dit boekje. Zit ik zonder inspiratie? Dan blader ik hier doorheen.
 • Boekschrijfboekje
  Ook onderweg wil ik schrijven aan mijn boek. Dat doe ik normaal op mijn iPad in Scrivener. Maar ik heb mijn iPad niet altijd bij me. Wel een schrijfboekje natuurlijk.
 • Boekideeboekje
  Er zit in mijn hoofd altijd minstens nog een boekidee. Maar als ik met een nieuw boek start, dan maak ik mijn huidige boek niet af. Daarom heb ik altijd een extra schrijfboekje klaar liggen naast mijn laptop. Zodat ik dat idee voor mijn volgende boek niet vergeet. En daarna kan ik het loslaten en weer verder schrijven.
 • Personagesboekje
  Ik schrijf nu aan een fictieboek. De eerste stap is mijn personages beter leren kennen dan mezelf. Dus noteer ik zoveel mogelijk informatie over hen. Ik stel ze vragen of schrijf hen brieven. Wat is hun achtergrond en de motivatie voor wat ze doen? En natuurlijk noteer ik ook informatie over de locaties in mijn boek.
 • Blogtitelsboekje
  Al kijk ik maar om me heen, overal zie ik inspiratie voor een blog. Dus  heb ik een apart boekje voor mijn verzameling blogtitels. Er staan er misschien wel honderd in. Heb ik een (gast)blog nodig? Dan blader ik door het boekje.
 • Blogboekje
  Dit is dus het boekje dat ik het vaakst ververs. Blogs schrijf ik eerst met de hand. Waarom? Omdat ik dan in een flow schrijf en niet stiekem meteen ga verbeteren. Daarna typ ik de blog over.
 • Morning pages boekje
  Dan heb ik nog een boekje voor mijn morning pages, daarin schrijf ik mijn hoofd leeg.
 • Tekenboekje
  Een boekje voor mijn andere liefde: tekenen. Daar geniet ik zo van. En het helpt mij herinneren dat het niet perfect hoeft en dat ik mag genieten van het proces. Net als bij het schrijven. Natuurlijk in mijn boekje ook geschikt voor waterverf.
 • Boekplanner
  En natuurlijk ben ik zelf ook fan van de Boekplanner, zo houd ik mijn voortgang bij en bewaak ik mijn boekplan en schrijfplan.

Een rolkoffer met notitieboekjes?
Ik geef toe, ik ben verslaafd aan notitieboekjes. Loop ik nu elke dag met een rolkoffer vol notitieboekjes? Nee hoor. In mijn tas zit altijd mijn Travellers notebook.Daar zit zowel schrijfpapier als tekenpapier in. En thuis of op mijn werkplek pak ik altijd het juiste boekje voor het juiste doel. Voor mij werkt één boekje niet goed. Ik raak dan het overzicht kwijt. Maar wil je toch alles in één schrijfboekje? Maak dan voorin een index en nummer de pagina’s. Dan kun je altijd alles terugvinden.

Wat schrijf jij in je notitieboekje? Laat het weten onder dit blog.

P.S. Kun jij meer schrijfinspiratie gebruiken? Vraag dan mijn gratis e-boek vol schrijfinspiratie aan.