De natuur als avontuurDe natuur als avontuur
Als kind ging ik met mijn vader de natuur in. Voor hem waren er geen grenzen. We struinden door de bossen van Joegoslavië. Ik voelde kriebels in mijn buik, want mijn vader had verteld dat er beren waren en wolven. In Frankrijk ontdekten we een garage met een auto, de ingang werd versperd door een flinke boom. In Italië staken we de rivier over, hangend aan een tak, die tak begaf het door het gewicht van mijn vader. Gelukkig waren zijn kleren snel weer droog. IJskoude meren in Zwitserland, broos ijs in Nederland en donkere grotten met geschrokken vleermuizen. Avontuur staat bovenaan in het woordenboek van mijn vader. Spannend was het zeker, maar we zijn er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Mijn vader is bijna 84 en hij rijdt nog regelmatig op zijn knalgele motor naar mooie plekken.

Met mijn moeder heb ik veel door de bossen gewandeld in Nederland of langs het strand. En nu struin ik met mijn gezin of alleen dwars door de bossen. Het liefst dagelijks. Wandelen met mijn kinderen doe ik natuurlijk niet. Dat is saai, roepen ze dan. Dus begraven we ons in de herfstbladeren, maken we hutten of gaan we picknicken diep in het bos.

Schrijven en de natuur
Mijn vader schrijft zowel fictie als autobiografisch en zijn zus publiceerde op latere leeftijd een serie streekromans. Als kind al schreef ik gedichten en als dertienjarige besloot ik na het lezen van het ‘Dagboek van Anne Frank’ dat ik schrijfster wilde worden. Ik publiceerde uiteindelijk verschillende korte verhalen en in 2014 mijn eerste boek Met je smartphone het bos in. Schrijven en natuur, de combinatie lag vast.

InspiratieSchrijven in de natuur (1)
Als ik in de natuur ben, maak ik mijn hoofd leeg en krijg ik nieuwe inspiratie. Daarnaast vind ik wandelen ook erg ontspannend. Als ik schrijf, schrijf ik de verhalen die in mijn hoofd zitten op en al schrijvend krijg ik meer inspiratie. Als het niet lukt dan voel ik stress, maar anders vind ik het ook ontspannend. Vooral als ik uit mijn hart schrijf.

Schrijven in de natuur
Als schrijfcoach schrijf ik en help ik anderen bij het schrijven en promoten van hun boek. Ik geef ze een podium en zo delen ze hun verhalen over hun bedrijf, producten of hun leven. Waar blijft nu die natuur? Tijdens een VIP-dag gaan we ook naar buiten. Maar het kan nog een stap verder natuurlijk. Vandaar dat ik de inspiratiedag Schrijven in de natuur organiseer. Elke maand is er een inspiratiedag voor maximaal 10 deelnemers. Na een schrijfopdracht gaan we de natuur in om aan ons boek te schrijven. Zo breng ik schrijven en natuur ook voor mijn deelnemers bij elkaar. Ga je mee?

Meld je nu aan!

Wat betekent de natuur voor jou? En wat is jouw favoriete schrijfplek? Deel je het onder aan deze blog?