Zorg voor inspiratie en ga zaaien, planten, wieden en oogsten

Groene verwaarloostuin ;-)Als natuurvriend houd ik van een natuurlijke tuin. In mijn buitenkantoor geniet ik van de vogels bij de druiven en bramen en de bijen op de duizendknoop. Met twee ondernemers in het gezin en altijd weer een nieuw schrijfproject en manuscripten van klanten, vergeet ik die tuin weleens. Er komt zoveel tussendoor en echt haast heeft die tuin niet. Net als je boek. Dus maakte ik een stappenplan.

Stappenplan voor je tuin en je boek

Stap 1 – Zorg voor inspiratie

Inspiratie is echt overal, maar je moet er wel voor openstaan. Een facebookcontact van mij, Petra Ringenaldus (Technisch vertaler Engels), deelde op Facebook wat kleurrijke foto’s van haar tuin. Dat was voor mij genoeg als inspiratie. Mijn tuin is groen, heel groen… Dat is natuurlijk ook de bedoeling, maar ik miste bloemen.

Hoe doe je dat nu met inspiratie bij het schrijven? Voor mij werkt o.a. schrijven in de natuur, even wandelen, of tuinieren. Tip: maak een lijstje van de dingen die voor jou werken. Lukt het schrijven niet? Stap dan in je hangmat.

Stap 2 – Maak een plan

Kleurrijke schrijfcoach jouw boek als tuinMijn eerste stap was een tuinplan maken. Wat wil ik met mijn tuin? Wat is mijn doel en hoe zit het gewenste resultaat eruit? Geloof mij, zowel de voortuin als de achtertuin aanpakken na een jaartje of 10 is nogal een traject. Dus ik zette e.e.a. op papier en ook wat ik wanneer ging doen.

Bij een boek schrijven zijn een boekplan en een schrijfplan onontbeerlijk. In een boekplan zit je hele voorbereiding: wie is je ideale lezer, wat is het lezersresultaat en wat is jouw doel? En dan natuurlijk de vorm en insteek en je inhoudsopgave. In je schrijfplan zet je wat je wanneer gaat doen. Want er zijn altijd andere zaken die belangrijker lijken. Net als bij je tuin of balkon.

Stap 3 – Zaai of plant

As je een goed plan hebt, ga je je tuin inrichten. Wat komt waar en hoeveel ruimte heb je daarvoor nodig? Dat lukt natuurlijk nooit perfect. De ene plant gaat dood en de andere wordt veel groter dan jij had ingeschat. Maar de basis is er en jij gaat er een mooie tuin van maken.

Ook je boek ga je inrichten. Als je een goede blauwdruk hebt, weet je wat waar komt en kun je al inschatten hoeveel pagina’s je nodig hebt. Dit kun je mooi gebruiken voor je schrijfplan, want dan weet je ook je deadline.

Stap 4 – Laat jezelf zien

Kleur in je tuin en je boekIk vroeg me meteen bij de start af: waarom zie je wie ik ben niet terug in mijn tuin? Het was een soort oerwoud van fruit en onkruid, met struiken die vochten om het recht van de sterkste. Wat wil dé kleurrijke schrijfcoach in haar tuin? Juist kleur!

Hoe zit het met je boek? Laat jezelf zien! Jouw ideale lezer wil jouw boek lezen. Laat dus zien wie je bent. Toon je expertise met je eigen verhaal. Toon ook je eigen schrijfstijl. Laat je niet in een format dwingen. De lezer moet jouw stem horen tijdens het lezen.

Stap 5 – Ga wieden

Helaas alleen leuke planten in mijn tuin zetten was niet genoeg. Aan de voorkant moest echt alles leeg en aan de achterkant vochten het zevenblad en de bosaardbeitjes wie het gras mocht overwoekeren. Wieden is dus een must; het liefst elke dag. Dan ben ik meteen even buiten, ik heb beweging en ik geniet van de buizerds boven mijn tuin, de vogels en de insecten. Zo kom ik weer aan inspiratie.

Wieden is ook noodzakelijk bij je boek. Zeker als je gaat herschrijven. Wat kan er allemaal uit? Welke fouten staan erin? Vergeet niet om aan het eind nog een professionele redacteur of corrector de laatste fouten uit je boek te laten halen.

Elke dag aan je boek werken? Dat raad ik wel aan tijdens het schrijfproces, maar ga pas achteraf herschrijven.

 

Stap 6 – Geniet van je tuin met anderen; het is tijd om te oogsten

Kleurrijke schrijftuinEn dan is mijn tuin straks klaar. Tenminste, mijn nieuwe plan. Want een tuin verandert dagelijks natuurlijk. Dan is het tijd om ervan te genieten. Dus ga ik voor een mooie nazomer. Ik nodig onze vrienden uit voor de verjaardag van mijn zoon, die 16 wordt. Daarnaast oogst ik nu elke dag. Ik pluk de bramen voor mijn ontbijt en we maken jam van de druiven. En de bloemen op mijn tafel? Die komen uit eigen tuin.

 

Is jouw boek klaar? Zorg dan dat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten en doe aan boekpromotie. Beter is om daar vandaag al mee te starten. Want het is toch raar als jij er zoveel aandacht en werk aan hebt besteed en dat jouw doelgroep niet weet dat het boek er is? Het is tijd om te oogsten. Jouw boek geeft niet alleen je lezers veel waarde, het levert jou meer expertstatus op en als het goed is ook meer klanten.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Heb je eerst inspiratie nodig? Kom dan naar mijn Schrijfinspiratiedag. Daarna kun je weer met energie aan de slag met je boek.

Weet je niet waar je moet beginnen? Plan dan een gratis boeksessie met mij in, dan help ik je op weg.

Ik ga nu eerst naar mijn buitenkantoor. Genieten van mijn kleurrijke schrijftuin en manuscripten lezen. Tot later.

p.s. Waar ben jij nu in het traject? Ben je bezig met je plan, of ben je aan het wieden. Laat het weten onder dit blog.