Focus op je boek met de pomodoro-techniekFocus op je boek met de pomodoro-techniek

Focus, het blijft hier een uitdaging. Mijn ADHD-hoofd zoekt altijd weer een andere uitdaging. Maar als ondernemer en auteur kan ik niet zonder focus. Want ik wil ook tijd om te schrijven, voor ontspanning en om bij mijn gezin te zijn. Dus het is fijn als ik mijn werktijd dan efficiënt houd. Voor 2019 streef ik naar 30 uur werktijd per week. Dus probeerde ik veel tips en software en technieken, maar uiteindelijk ga ik toch voor de tomaat met de pomodoro-techniek.

Wat is de pomodorotechniek?

De pomodoro-techniek gaat over focus. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zet een kookwekker op 25 minuten en werk die tijd gefocust aan een taak. In dit geval je boek dus. Na die 25 minuten heb je 5 minuten pauze. Dan zit je dus niet achter je computer of op je mobiel, maar pak je een kop koffie of thee. En daarna zet je weer je kookwekker en gaat weer in focus. Zo doe je 4 pomodoro achter elkaar. Na die 4 pomodoro (2 uur) neem je een langere pauze van 15 of 30 minuten.

Heb je maar een uur tijd voor je boek? Dan gebruik je die andere 2 voor een andere taak. Misschien wel om te bloggen over je boek.

Waarom Pomodoro?

De Italiaan Francesco Cirillo die deze techniek bedacht, gebruikte hiervoor de kookwekker van zijn moeder in de vorm van een tomaat. Hoe simpel is het. Uit ervaring weet ik dat het ook uitstekend werkt met een kookwekker in de vorm van een uiltje.

Liever met een app?

Zelf houd ik erg van apps. Ik gebruik Focus to do. Op mijn computer, niet op mijn mobiel. Waarom niet? Omdat ik anders mijn mobiel moet oppakken en ik misschien wel even check op Facebook, Whatsapp of e-mail. Dat kan natuurlijk ook op mijn computer, maar daar staat dat allemaal uit.

Met deze app kan ik mijn taken invoeren en schatten hoeveel pomodoro ik daarvoor nodig heb. En ik krijg er ook een rustgevend geluidje bij als de timer aanstaat via de app. Bijvoorbeeld van een stromend beekje of het geluid van de zee. Heel fijn en het is net alsof mijn hersens het dan nog beter snappen. Oh ja, het is tijd voor focus.

Het boek

de Pomodoro-techniekHet klinkt allemaal simpel en dat is het ook, maar er zit wel een heel verhaal achter. Want hoe bereik je je persoonlijke doelen? Hoe weet je hoeveel pomodoro je voor een taak nodig hebt? En hoe evalueer je je dag? Dit en veel meer, vind je in het boek de Pomodoro-techniek – Dé methode om urenlang geconcentreerd te werken en super productief te worden.

De kleurrijke methode

Natuurlijk heb ik weer mijn eigenwijze manier bedacht. Na 25 minuten focus, zet ik een lekker nummer op via Deezer of YouTube en ik ga dansen. Daarna heb ik weer volop energie en focus bij mijn boek. En natuurlijk gebruik ik de Boekplanner.

Commitment bij je boek

Wil jij ook meer focus en commitment bij je boek? Sluit je dan aan bij de Commitmentgroep