Laat je verhaal vrij

Soms is ze er ineens weer. Dat verlegen meisje met haar bril en scheve pony. Bijvoorbeeld na negatieve feedback of een conflict.
Ze sluipt door de gangen op school. Misschien dat ze de pesters vandaag kan vermijden.
‘Hé schele!’ klinkt het door de school.
Het meisje kijk naar de grond. Was ze maar onzichtbaar…
Een andere keer is het haar achternaam of ze verzinnen iets anders.
Ze is een makkelijk slachtoffer.

Ze vlucht in boeken. Ze kan dan iedereen zijn en alles doen en overal heen. Voor haar verjaardag vraagt ze een schrijfboekje. In haar dromen is alles anders. Ze is schrijfster en neemt de lezers mee naar verre landen, avonturen op zee of een sprookjeswereld. Het is er fijn. Maar morgen moet ze weer naar school.

Pesters

Als het echt niet meer gaat, kiezen haar ouders voor haar een andere school. Helpen doet het niet. Pesters hebben er een neus voor, het anders zijn en de onzekerheid. 

Gelukkig is het tijd voor een volgende stap. De havo lonkt naar haar, daar krijgt ze vast meer les in schrijven. Ze vertelt de docente Nederlands van haar dromen. ‘Leer eerst maar een vak voor je boeken gaat schrijven’ krijgt ze als reactie.

Steeds weer een nieuw schrijfboekje

Nog steeds schuifelt ze door de gangen, ook haar vriendinnen behoren tot de underdogs. Haar verhalen deelt ze thuis in steeds weer een nieuw schrijfboekje. Niet voor anderen, want wat zouden ze er dan wel niet van vinden?

Verhalen over de natuur en inspiratie

Als de pesters bij het fietsenrek haar vriendin te grazen nemen, is het genoeg. Er gaat een knop om en ze grijpt in. Pas 15 jaar en ze ondergaat een metamorfose. Haar bril verdwijnt en in een oversized heren colbert met haar zwarte haren overeind, besluit ze om nooit meer onzichtbaar te zijn en haar verhalen met de wereld te delen. Soms draagt ze ook een hoed, om zich nog meer te onderscheiden. Nu is ze echt anders, maar wel haar zelf. Lekker kleurrijk.

Ik laat haar vrij met mijn verhalen

Het meisje is een herinnering van lang geleden. Ik laat haar vrij met mijn verhalen. De rebelse puber verdween nooit helemaal. Ze komt weer boven als anderen mij vertellen hoe ik moet zijn, als ik zie dat mensen pesten.

Onzichtbaar ben ik zeker niet meer met mijn (wisselende) kleurijke haar en kleding. Ik heb een echt vak, meerdere zelfs als schrijfcoach, fotograaf en auteur.
En ik deel nu mijn verhalen in woord en beeld, want verhalen maken de wereld een beetje mooier, ze maken een pad vrij voor anderen om hetzelfde te doen. Om dat kleine meisje of jongetje los te laten en zichtbaar te zijn.
Wat is jouw verhaal?

 

Durf jij?

Durf jij de verhalen in jezelf los te laten? Ik help je daar graag bij tijdens een gratis boeksessie. Zodat jouw verhaal weer anderen kan helen.