Je weet het zeker. Jouw boek gaat er komen. Alleen…

Wanneer? Hoeveel moet je schrijven en hoe zorg je ervoor dat je blijft schrijven? Wanneer start je met boekpromotie?
Op welk moment ga je nadenken over je manier van uitgeven? Dit staat allemaal in je boekplanning.

Een boek schrijven is een traject en als je alle stappen wilt doorlopen en je deadline wilt halen, is een goede planning essentieel.

Stap 1: Bepaal je deadline

Wil je overzicht houden en stap voor stap werken aan je boektraject? Start met je deadline! Wanneer plan je jouw boekpresentatie? Op welk moment komt jouw boek uit? Kies een dag die past bij jouw onderwerp of bij jouw planning.

Stap 2: Bepaal de omvang van je boek

De dikte van je boek, het aantal woorden, heeft natuurlijk invloed op je boekplanning. Welk genre schrijf je, wat verwacht je ideale lezer en wat is jouw doel? Dat heeft allemaal invloed op de omvang van je boek.

Stap 3: Bepaal je schrijftempo

Hoeveel schrijf jij? Dat is heel persoonlijk. Houd een paar keer bij hoeveel woorden jij in een uur schrijft. Daarna kun je een schatting maken. Houd het reëel, je zult niet alleen schrijven, maar ook zeker schrappen.

Stap 4: Kijk in je agenda

Kijk in je agenda: Wanneer ben je op vakantie? Hoe ziet jouw weekindeling eruit? Welke momenten kun jij ongestoord schrijven? Misschien schrijf je het liefst vroeg in de ochtend als het huis nog stil is, of juist ‘s avonds laat als iedereen al slaapt. Of je reserveert een dag in het weekend.

Stap 5: Maak een schrijfplan

Nu ga je je schrijfplan concreet maken. Pak de Boekplanner erbij en bepaal wat je wanneer schrijft. Op basis van je boekplan/blauwdruk weet je in grote lijnen welke hoofdstukken je wilt schrijven. Klopt je schrijfplan zo en ga je je deadline halen? Evalueer ook elke maand je voortgang. In de Boekplanner is daar ruimte voor.

Stap 6: Zorg voor commitment

Hoe zorg je ervoor dat je commitment houdt bij het schrijven van je boek? Deel je deadline. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, in je nieuwsbrief of op social media. Zo blijf je scherp. Of zoek een schrijfcoach die je niet alleen helpt met het halen van je deadline, maar met alle stappen van dit project.

Stap 7: Evalueer

Klopt je schrijfplan zo en ga je je deadline halen? Evalueer ook elke maand je voortgang. In de Boekplanner is daar ruimte voor. 

Plan ook je promotie- en publicatieplan

Behalve schrijven aan je boek zijn de boekpromotie en het publiceren van groot belang. Die acties en stappen plan je dus ook in. In het boek ‘Zorg dat jouw boek er wél komt‘, lees je meer over deze plannen.

Wil je echt aan de slag met je boekplanning?

In dit blog heb je de globale stappen gezien. Wil je echt met je boekplanning aan de slag? De Boekplanner is dan onontbeerlijk.

Wanneer is jouw deadline? Deel het onder dit blog.