Hoe haal je het beste uit je schrijfdagIn mijn agenda staat een groot kruis. Vandaag ben ik niet bereikbaar. Ik ga alleen maar aan mijn boek schrijven. Ik zet mijn espresso-apparaat aan pak een kan met water en limoen, klap met mijn laptop open en schrijf de hele dag aan mijn boek.

Helaas zo werkt het ook niet bij mij. Hoe wel? Een van mijn kinderen is die dag ziek, ik neem toch mijn telefoon op en een klant heeft dringend hulp nodig bij het schrijven of promoten van een boek of ik vertoon uitstelgedrag en ga allerlei andere dingen doen. Dus voel je niet schuldig, niet alleen bij jou werkt het niet altijd.  Wat kun je doen zodat het wel werkt?

Hoe haal je het beste uit je schrijfdag?

  • Ga een dag schrijvenVerwacht niet teveel. Zorg voor een realistisch doel voor je schrijfdag. 4 Hoofdstukken schrijven is erg ambitieus, maar 1000 woorden voor een hele dag gaat je niet echt uitdagen. Soms is je resultaat een prachtige zin en is dat genoeg. Een andere keer kom je op -2000 woorden uit omdat je hoofdstuk aan het herschrijven bent. Het gaat om kwaliteit.
  • Zorg goed voor jezelf. Drink voldoende water, eet gezond en neem pauzes. Zorg voor beweging tijdens je pauze; ga dansen of wandel even en haal een frisse neus.
  • Houd rekening met je dagritme. Ik schrijf heel graag vroeg in de ochtend, als het nog stil is in huis en er minder afleiding is door telefoon en social media. Misschien ben jij meer een avondmens? Schrijf op de voor jou productieve momenten.
  • Redigeer niet tijdens het schrijven. Dit haalt je tempo naar beneden en gaat je waarschijnlijk blokkeren.
  • Verander van schrijfplek. Schrijf eens op een terras, langs de waterkant of in de natuur.
  • Blokkeer je schrijfdag in je agenda, zet je mobiel op stil en vermijd social media. Je kunt ook morgen delen op social media dat je de hele dag hebt geschreven.
  • Doe tussendoor een schrijfoefening als je vastzit.
  • Sluit je langere tijd af om te schrijven en plan een hutje op de hei, of ga mee met een schrijfvakantie.
  • Ga aan de slag met mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie‘.

Hoe kom jij aan inspiratie om te schrijven? Laat het weten onder dit blog.