Je hebt een deadline voor je boek, maar je krijgt maar niets op papier. Of je wilt een boek schrijven, maar weet niet waar je nu moet beginnen. Denk dan eens aan een schrijfvakantie of een schrijfretraite. Even weg van je normale schrijfplek en de beslommeringen van je werk, bedrijf of gezin levert je heel veel op.
Zie je het al helemaal voor je? Een week lang heerlijk schrijven aan je boek. Alleen…. Hoe ga je de juiste schrijfvakantie kiezen? Want als je schrijfvakantie op Google intikt komen er prachtige schrijfplekken voorbij. En nu?
Hoe ga je kiezen?
Ik schreef zelf een lang weekend op Texel, samen met een klant op Mallorca en tijdens schrijfvakanties in Toscane. Alleen schreef ik heel veel en wandelde ik uren langs de duinen, op Mallorca met Ingrid Smit genoot ik volop van de omgeving en hielden we elkaar strak aan ons schrijfschema. In Toscane genoot ik volop van de goede zorgen van Elena Benvenuti.
Juni 2016 ging ik in alle rust en midden in de natuur schrijven in Frankrijk en werken aan inspiratie en creativiteit met mijn deelnemers op een prachtige plek bij een meer in Frankrijk. Zelf organiseer ik ook schrijfvakanties. Ik kan het je allemaal aanraden, maar hoe maak je nu een goede keuze?
Ik geef je 7 tips om jouw ideale schrijfvakantie te kiezen:
1. Bepaal vooraf je doel
Bepaal vooraf je doel voor je een schrijfvakantie regelt. Wil je deze periode alleen schrijven, of wil je ook de omgeving verkennen en genieten van een vakantiegevoel? Wil je het laatste, dan is de plek ook erg belangrijk. Past de omgeving bij jouw wensen en is het makkelijk bereikbaar voor tochtjes in de buurt? Kies dan ook voor een rustig programma. Als je 2 tot 3 dagdelen schrijfworkshops krijgt, dan is er niet alleen weinig tijd voor jou en je rust, maar ook om je terug te trekken en te schrijven. Wil je vooral heel veel leren, dan is het natuurlijk een prima keuze.
2. Kies je voor schrijftechnieken of inspiratie?
Welk genre schrijf je? Schrijf je een non-fictie boek? Kies dan voor een zakelijke training als je technieken wilt leren. Schrijfworkshops die over inspiratie en creativiteit gaan zijn voor alle genres geschikt. Wil je meer weten over personages, een plot of sfeerbeelden, kies dan voor een schrijfvakantie met als onderwerp fictie.
3. Wil je begeleiding van een schrijfcoach of niet?
Waar heb jij behoefte aan? Wil je veel begeleiding? Kies dan een schrijfvakantie met workshops en een goede schrijfcoach. Wil je vooral schrijven? Dan is een schrijfretraitre een prima optie, maar je alleen afzonderen kan natuurlijk ook. Zorg in het laatste geval wel voor een goed plan, want er is dan niemand die ervoor zorgt dat je ook echt schrijft.
4. Kies een omgeving die jou inspireert
Zelf krijg ik veel inspiratie van de natuur, maar misschien vind jij een grote stad inspirerend of iets heel anders. Neem dit mee in je beslissing. Zie je jezelf al schrijven bij een kabbelend beekje en een watermolen, of schrijf je liever aan het strand of op een terrasje in een stad?
5. Welke bestemming en budget kies je?
Je hebt een budget en ook de reis valt daaronder. Hoe ver wil je? Ook in Nederland zijn er mooie schrijfplekken. Wat denk je van schrijven in de natuur? Veel rust en ruimte geeft je net die extra boost om lekker in de flow en tot rust te komen.
6. Is er een klik met de schrijfcoach en/of eigenaar van het huis.
Verbinding is een van mijn kernwoorden. Ik kan iemand niet begeleiden als schrijfcoach als er geen verbinding is met de persoon en met het onderwerp of de insteek van het boek. Hoe kan ik iemand maandenlang begeleiden als er geen goede basis is? Dit is ook belangrijk bij een schrijfvakantie. Bel de schrijfcoach op en stel vragen. Beantwoordt de schrijfvakantie wel aan jouw verwachtingen? Stel verschillende vragen over de schrijfcoach, de begeleiding, de plek en de groep.
- Waar bestaat de begeleiding uit?
- Is er individuele schrijfcoaching?
- Is er een bepaald niveau nodig?
- Wat is het doel van de schrijfworkshops?
- Hoe groot is de groep?
- Is er tijd om zelf te schrijven?
- Zijn er plekken genoeg om je rustig af te zonderen en te schrijven?
- Welke kosten zijn inbegrepen?
- Hoe zit het met het vervoer van en naar de plek?
- Is er wifi? Dit is belangrijk als jouw bestanden online staan of wanneer je nog research wilt doen.
Voel na het gesprek even na. Past deze schrijfcoach bij jou? Of vind je vooral de plek belangrijk?
7. Maak vooraf een vervolgplan voor na je vakantie
Wil je na de vakantie verder met de begeleiding? Feedback op je teksten gaat je zeker helpen, maar een schrijfcoach als stok achter de deur is ook fijn. Vraag vooraf wat de mogelijkheden zijn. Als je fysieke begeleiding of workshops wilt in Nederland dan is een schrijfcoach in Zweden minder handig. Online zijn er natuurlijk heel veel mogelijkheden.
Wil je naast je schrijfvakantie begeleiding in Nederland of online? Neem dan contact met mij op.
[…] Sluit je langere tijd af om te schrijven en plan een hutje op de hei, of ga mee met een schrijfvakantie. […]
[…] een Waddeneiland. Ik schreef veel op Texel en Ameland. Ik wil […]